(foto) Recesământul cuiburilor de cocostârc. Află unde sunt păsările și contribuie la identificarea lor

coco

De Ziua Mediului, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a lansat o hartă interactivă
pentru toți cei interesați să vadă distribuția cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova. Această hartă va sta la baza Recensământului cuiburilor de cocostârc din țară, permițând numărarea acestora într-un timp foarte scurt și într-o manieră eficientă. De asemenea, oricine poate contribui la completarea acestei hărți prin intermediul unui formular electronic pregătit special pentru acest recensământ.

Cea mai cunoscută pasăre cuibăritoare în Republica Moldova este cocostârcul sau barza albă (Ciconia ciconia). Această specie are un loc aparte în folclorul nostru național, fiind o pasăre care a ales să-și ducă traiul prin preajma oamenilor. De aceea, observarea și înregistrarea acestei specii este foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor.

Având în vedere că ornitologia modernă necesită date legate de prezența, abundența și distribuția oricărei specii, există necesitatea acumulării continue a informațiilor disponibile. Din acest motiv, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii desfășoară, începând cu anul 2017, un Recensământ al cuiburilor de cocostârc.

Acest recensământ reprezintă una din schemele de monitorizare de lungă durată a avifaunei din Republica Moldova și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea cocostârcilor prin intermediul chestionarelor on-line (se poate completa pe computer, tabletă și telefon).

Vedeți mai jos harta cuiburilor care au fost identificate până acum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente