Opinie: De ce universitățile din Moldova ar trebui să scape de carnetul de student

adb0b590107b
Foto: curara.ru

Andrei Curăraru a publicat un articol pe blogul său în care și-a explicat opinia conform căreia carnetul de student și-a pierdut utilitatea. „Nu mai este nevoie să îți pună cineva ștampila peste față”, spune tânărul.

„Republica Moldova încearcă să se modernizeze și să semnalizeze partenerilor că nu mai suntem în groapa Marianelor de pe continentul european. Noi nu mai suntem un dezastru la capitolul trafic de ființe umane. Până la monumentalul miliard furat, aveam progrese economice destul de semnificative. Dar mai rămânem în urmă la o serie de capitole, printre care drepturile minorităților, toleranță, dar și calitatea studiilor”, crede Andrei.

În postarea sa, tânărul îi roagă pe rectorii din Moldova să scape de un relict al Uniunii Sovietice, carnetul de student: „Pe lângă simbolismul acestui document, care aduce aminte de un sistem de educație pe care încercăm să-l schimbăm, el și-a pierdut demult utilitatea. Nu mai este nevoie să îți pună cineva ștampila peste față. Mai mult, cu dezvoltarea photoshop-ului, oricare student poate să îl prelungească la nesfârșit. Mai mult, în fiecare an, decanii facultăților trebuie să semneze mii de carnete și să piardă ore de muncă pe care le-ar putea investi în modernizarea facultăților”.

De asemenea, tânărul crede că cei care sunt dezavantajați sunt studenții: „Carnetul de student de model sovietic e incomod și, la începutul fiecărui an de studii, studenții rămân fără abonamente la preț redus pentru că „prelungirea” carnetelor durează. Ele sunt incomode și nu pot fi puse în portmoneu. Dacă te prinde o ploiță sau, să nu dea Domnul, îl speli împreună cu blugii preferați, ai nevoie de un carnet nou”.

Cel mai mare dezavantaj, însă, îl au studenții activi, mai crede Andrei, și anume cei călătoresc și ar putea să obțină o serie de beneficii prezentând un ID de student adevărat: „De exemplu, studenții au acces gratuit la toate monumentele și muzeele Atenei, pe când fără un student card, scoți din buzunar 60-80 de euro pentru a le vedea. Studenții au reduceri la transport public, cinematografe și magazine. Desigur dacă prezintă un document din secolul XXI”.

Continuarea articolului o puteți citi pe blog.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente