01:31:49 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Anii 90 REVIN în R. Moldova: Trei agenți economici, RĂPIȚI de „poliție”, maltratați și impuși să dea bani

Social 05.06.2017 13:30 Vizualizări11755 Autor: Ziarul National


Trei agenți economici prosperi din regiunea transnistreană au fost răpiți pe malul drept al Nistrului, pe traseul Chișinău-Anenii Noi-Tiraspol, în timp ce se deplasau într-un automobil de model „Range Rover”.

Cei care i-au oprit purtau haine asemănătoare cu cele ale angajaților batalionului cu destinație „Fulger” de la Chișinău și strigau: „Jos! Poliția!”. Aceștia erau înarmați și le-au pus oamenilor de afaceri câte un sac în cap, i-au încătușat, apoi i-au urcat într-un automobil și i-au dus într-o casă dintr-o suburbie a Chișinăului.

Cazul a avut loc în anul trecut, dar a fost făcut public abia astăzi de oamenii legii, afirmând că au finisat urmărirea penală în acest caz, iar în aprilie curent au fost reținute trei persoane implicate în acest caz.

Procurorul Alexandru Caraman a declarat că cei trei oameni de afaceri au fost maltratați o zi întreagă și „convinși”, astfel, să le dea celor care i-au răpit 100 de mii de dolari. Inițial, spune procurorul, oamenii legii căutau polițiști sau foști polițiști care ar fi fost implicați în acest caz, însă până la urmă au demonstrat că era vorba de o grupare criminală.

Aceasta a folosit un automobil cu numere de înmatriculare ale altei mașini pentru a induce ancheta în eroare. Acestea fusese furate cu jumătate de an înainte de la un microbuz din Chișinău.

Igor Zglăvuță de la Inspectoratul Național de Investigație a declarat că gruparea era condusă de interlopii Vitalie Levința, fost membru al grăpării așa-zisului „hoț în lege” Micu, care a stat 12 ani în închisoare pentru omor la comandă, și de către Ghenadie Vechiu.

Anume aceștia ar fi pus la cale răpirea oamenilor de afaceri, după ce i-au filat mai mult timp. Banii au fost transmiși „destul de primitiv” în regiunea orașului Tighina, peste Nistru, fiind puși într-un borcan de plastic și trași cu o frânghie peste râu, totul sub privirile unui membru al grupării.

Peste câteva zile după ce au fost transmiși banii, dintr-un local al unui lider interlop de la Tiraspol a fost răpit Ghenadie Vechiu și oamenii legii de la Chișinău presupun că acesta a fost lichidat, fiindcă organizatorii acestei operațiuni nu ar fi putut împărți banii.

În aprilie curent, poliția a reținut trei persoane implicate în acest caz, iar dacă vina lor va fi demonstrată, acestea riscă de la 13 la 15 ani de închisoare. La domiciliile suspecților au fost găsite 400 de dolari, 8 700 de euro și 44 000 de ruble rusești, trei binocluri, mai multe cartușe pentru automat „Kalashnikov” și pistol „Makarof” și o husă pentru legitimație cu insigna „MAI”.

Instigatorul acestei crime este un lider interlop de la Tiraspol, care a fost anunțat în căutare.

„Și în anii 90 când a fost omorât Vitalie Rotaru, alias Zelionîi, a fost folosită aceeași metodă - îmbrăcați în haine ale poliției, iar organizatorul a fost Vitalie Levința. Doar în anii 90 am avut așa ceva”, a adăugat Zglăvuță.

Levința, originar din Telenești, locuia la Chișinău, dar petrecea mai mult timp în stânga Nistrului unde are rude. Și acesta a fost anunțat în căutare.

:

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md