Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei Republicii Moldova din acest an, până la 4%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia Republicii Moldova va înregistra un avans de 4% în acest an, față de o expansiune de 2,8% previzionată în ianuarie, a estimat luni Banca Mondială, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale.

Banca Mondială a îmbunătățit cu 1,2% estimarea de creștere a economiei Republicii Moldova din acest an, până la 4%.

De asemenea, instituția financiară internațională a revizuit în creștere cu 0,4% estimarea pentru 2018, până la 3,7%, în timp ce pentru anul 2019 prognoza a fost revizuită negativ, cu 0,2%. Astfel PIB-ul Republicii Moldova ar urma să crească în anul 2019 până la 3,5% față de 3,7% cum se prognoza la începutul anului.

În 2018, politica fiscală stimulativă, în special investițiile publice și remiterile vor sprijini în continuare creșterea economică. Revitalizarea intrărilor de valută străină, redresarea sectorului financiar și a mediului de afaceri vor încuraja sporirea investițiilor. Cu un deficit fiscal proiectat la nivelul de minus 3% din PIB în 2018, datoria publică va crește ca urmare a majorării volumului de asistență externă în 2017 și 2018, datorie care ulterior se va reduce până la finele anului 2019.

În condițiile nivelului redus de economii, pe măsură ce ritmul creșterii se va consolida, deficitul de cont curent va spori treptat, deși sub nivelul mediilor istorice, mai constată experții instituției financiare internaționale. Ei presupun că Banca Națională a Moldovei (BNM) va reuși să mențină nivelul inflației apropiat de valoarea-țintă de 5%. Pe fundalul creșterii PIB, a salariilor și al spațiului fiscal stimulativ, Banca Mondială anticipează o scădere a nivelului sărăciei. Totuși, creșterile tarifelor la utilități, a presiunilor inflaționiste și deficiențelor structurale continue de pe piața muncii, vor tempera ritmul de reducere a sărăciei. Banca Mondială estimează o scădere a ratei sărăciei măsurate până în anul 2019 cu aproximativ 5 puncte procentuale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...