18:28:15 19.04.2024
Stiri

Un fruntaș PD afirmă că NU vor fi alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova, dar sistemul electoral va fi schimbat: „Ce rost are să forțezi anticipatele?”

Politică 05.06.2017 09:38 Vizualizări2816 Autor: Ziarul National
Un fruntaș PD afirmă că NU vor fi alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova, dar sistemul electoral va fi schimbat: „Ce rost are să forțezi anticipatele?”


Sistemul electoral actual va fi schimbat în unul mixt, iar următoarele alegeri în baza noului sistem ar fi posibile peste 12 luni de la modificarea legislației. Astfel, alegerile anticipate nu-și au rostul, dacă în câteva luni urmează să fie organizate oricum alegeri odrinare.

Declarațiile îi aparțin președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care a ținut astfel să combată zvonurile potrivit cărora actuala guvernare ar pune la cale organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

„Văd multe speculații la tema alegerilor parlamentare anticipate. Se aduc fel de fel de argumente. Dar toți uită că, dacă se modifică actualul Cod electoral, nu este posibil de organizat alegeri decât peste 12 luni. Adică, în august 2018. Dar august și septembrie sunt luni complicate pentru orice fel de alegeri - e perioada de vacanță. Dacă e vorba de anticipate, cel mai apropiat termen e octombrie. Însă, ce rost are sa forțezi anticipatele în octombrie, dacă în noiembrie-decembrie este un termen legal?!”, scrie Diacov pe Facebook.

Menționăm că deputații democrați, cei socialiști și popular-europenii au aprobat în prima lectură sistemul electoral mixt pe 5 mai curent, iar proiectul a fost trimis spre avizare Comisiei de la Veneția. Aceasta ar urma să-și anunțe poziția la mijlocul acestei luni, iar spicherul Andrian Candu a promis că proiectul nu va fi votat în lectură finală, până nu vor fi examinate recomandările Comisiei de la Veneția.

Societatea civilă și partidele de opoziție se declară împotriva schimbării sistemului electoral din R. Moldova și au anunțat, pentru 11 iunie curent, un protest de amploare în fața Parlamentului în cadrul căruia vor cere retragerea proiectului cu bucluc din Legislativ.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md