Ziua mondială a Mediului, marcată ieri în parcul Valea Morilor din capitală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziua mondială a mediului înconjurător este aniversată, în fiecare an, la 5 iunie. Cu acest prilej, în peste 100 de țări sunt organizate manifestări pentru conștientizarea populației privind problemele de mediu. La Chișinău, Ziua mediului înconjurător a fost marcată aseară, la apus de soare, în parcul Valea Morilor. Sute de oameni s-au adunat să asculte muzică clasică interpretată de pianistul Marcel Lazăr, să participe la ateliere, distracții, târguri și expoziții eco organizate cu acest prilej.

„Tematica din acest an ne îndeamnă să ne petrecem mai mult timp în mijlocul naturii, să ne bucurăm de serviciile și bunurile oferite de ecosistemele urbane, dar și să luăm atitudine față de acțiunile care duc la degradarea mediului înconjurător, așa ca poluarea excesivă, utilizarea nerațională a resurselor naturale sau producerea și consumul nesustenabil”, a afirmat Doina Munteanu, șefă de programe la PNUD Moldova, prezentă la eveniment.

Astfel, de Ziua Mediului au avut loc ateliere informative și utile precum „Compostarea urbană”, „AgriCultura ecologică”, „Impactul deșeurilor din uleiuri vegetale uzate asupra mediului înconjurător”, „Povestea apei. Întrebări și răspunsuri”, „Totul despre plantarea copacilor”, „Cunoaște potențialul de energie regenerabilă din comunitatea ta”. Au mai fost abordate subiecte sociale și psihologice precum „Egalitatea de gen și biodiversitatea”, sau „Rolul mediului în sănătatea bio-psiho-socială a omului”.

Tot în cadrul atelierelor participanții au văzut biodiversitatea sub microscop, au învățat reciclarea artistică, arta olăritului, amenajarea unui camping turistic, confecționarea ierbarelor și au participat la „Eco-quest”, un joc intelectual de întrebări și răspunsuri.

De asemenea, evenimentul a găzduit o expoziție diversă, cu expunerea biohumusului, cazanelor pe biomasă, o expoziție a tehnologiilor verzi inventate de copii, un stand despre adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea plantelor dendrofloricole din Grădina Botanică, de retro-biciclete, Cartea Roșie, ediția 2016, reviste, fotografii etc.

Un alt moment important al zilei a fost posibilitatea ca fiecare participant să poată calcula doza de nitrați din izvorul sau fântâna pe care le utilizează, să aducă la „Garda de Reciclare” bateriile și tehnica uzată și să afle câți copaci datorează personal planetei, datorită unui program personalizat de calculare a amprentei de carbon. De asemenea, participanții au avut posibilitatea să lase în „Arborele promisiunilor” bilețele cu angajamente personale față de mediu pentru anul 2017.

Distracțiile la eveniment au fost și ele aproape de natură. Copiii și adulții au desenat, au mers pe funie și s-au jucat pe un teren cu fâșii de hârtie. În zona de odihnă, participanții au avut la dispoziție o bibliotecă tematică și muzică pe viniluri, pregătită de DJ Gonzo.

Evenimentul s-a încheiat cu surpriza acestui an – un recital de muzică clasică la asfințit de soare, interpretat de pianistul Marcel Lazăr. „Am avut deosebita plăcere să participăm la acest eveniment. Noi, cei de la proiectul Moldo Crescendo, pe lângă promovarea muzicii clasice, ne propunem să promovăm și alte valori esențiale pentru societate. Am rămas profund impresionați de efectul pe care l-a avut muzica clasică, am observat oameni conectați la Chopin și vânt”, a afirmat artistul.

Evenimentul a fost organizat de proiectele de mediu şi energie verde ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD) – Biodiversitate, Adaptarea la Schimbările Climatice, Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu, Energie și Biomasă, ESCO – împreună cu Centrul Republican „Gutta-Club” și Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...