Locuitorii comunei s-au organizat în pichete şi păzesc zi şi noapte drumul de acces spre gunoişte, astfel încât încolo să nu mai treacă nici un camion.

Gunoiul rămâne în oraş

Oamenii spun că mirosul care vine de la groapa de gunoi este insuportabil, în special pentru cei care locuiesc cel mai aproape, ori deşeurile sunt descărcate deja la 400 de metri de casele oamenilor. Aşa că nu au o altă soluţie decât să blocheze accesul autospecialelor.

„Este o bombă ecologică! Vrem ca problema în cauză să fie pusă pe ordinea zilei la Guvern, să se reia depozitarea la alt poligon, care ar putea să preia astfel de deşeuri. Afară s-a încălzit şi e imposibil să respiri aer curat în localitate. Ei au avut limite 45 zile, dar au trecut 90 de zile şi nu s-a rezolvat nimic, aşa că noi suntem gata să stăm până la urmă fără probleme”, susţin protestatarii.

Între timp, conducerea Regiei Autosalubritate spune că gunoiul din Chişinău nu va putea fi evacuat atâta timp cât locuitorii din Bubuieci blochează accesul autospecialelor. Potrivit lor, o altă locaţie va fi identificată nu mai devreme decât în câteva luni, scrie Mold-Street.

„Deja autorităţile de nivel mai mare trebuie să ia o decizie oarecare ca să putem să lucrăm mai departe, dar nu este corect ce se întâmplă în prezent. Eu înţeleg că îi afectează şi pe ei, că sunt aproape de sat, dar totuşi este necesar să fie primită o măsură oarecare ca să nu rămână gunoiul în oraş. Afectând o unitate de sat, afectăm alta încă mai tare”, a declarat vicedirectorul Regiei Autosalubritate, Alexandru Bajura, citat de TRM.

Poligonul Ţânţăreni, utilitate publică

În ultima perioadă conducerea capitalei a anunţat că este în căutarea unei noi locaţii pentru depozitarea gunoiului. Una dinte soluţiile examinate era şi reluarea din luna iulie a transportării deşeurilor la Ţânţăreni, Anenii Noi, o decizie care urma să fie coordonată însă cu autorităţile centrale. Gunoiştea din Tânţăreni a fost închisă în anul 2011, tot în urma unui protest al localnicilor care s-au plâns că nu mai suportă mirosul şi că viaţa le este pusă în pericol.

Autorităţile susţin că aceasta ar putea fi utilizată şi în următorii 10 ani, dacă se fac investiţii în întârirea barajului, care altfel poate să nu reziste.

Totodată primăria cu Ministerul Mediului a examinat alte opt locaţii pentru depozitarea gunoiului, din care au fost selectate ca acceptabile doar trei: terenul staţiei de epurare biologică a apelor menajere din strada Lunca Bîcului 24; terenul din preajma uzinei de computere din sectorul Ciocana şi terenul actual de depozitare temporară (strada Uzinelor şi comuna Bubuieci n.r.).

Pentru începerea lucrărilor de depozitare este necesară aprobarea deciziei Consiliului Municipal Chişinău. 

Anterior Ministerul Mediuluii a anunţat că nu va mai autoriza crearea de noi poligoane pentru depozitarea gunoiului, până când nu va fi reglementată activitatea celor opt gunoişti regionale.