18:03:49 19.04.2024
Stiri

Theresa May, la un pas de un EŞEC în alegeri. Situaţie tot mai complicată pentru Marea Britanie

Știri 04.06.2017 18:30 Vizualizări1863 Autor: Ziarul National


Theresa May, la un pas de un EŞEC în alegeri. Situaţie tot mai complicată pentru Marea Britanie Sursa: ziare.com

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie intră într-o zonă gri.

Theresa May, actualul prim-ministru şi şefa Partidului Conservator, pare că nu va câştiga un număr suficient de voturi în dată de 8 iunie, astfel încât să-şi asigure o majoritate parlamentară.

Ultimul sondaj de opinie realizat de YouGov pentru cotidianul britanic „Times” face o proiecţie în care conservatorii obţin 310 locuri, iar pentru a avea majoritatea e nevoie de 326 de locuri în Parlament.

Un astfel de rezultat ar reprezenta o înfrângere pentru actualul prim-ministru, care ar fi obligat să formeze o alianţă.

Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn e cotat să câştige 29 de locuri în plus, faţă de alegerile precedente din 2015, ajungând la 257. În Parlament mai intră liberal-democraţii cu nouă procente, dar şi populiştii de la UKIP cu cinci procente.

Pentru a-şi asigura majoritatea politică, Theresa May ar putea face o alianţă cu populiştii de la UKIP, dar acest fapt ar însemna acceptarea unui „Hard Brexit”, un pericol pentru economie, dar şi pentru viitorul politic al conservatorilor.

În plus, aducerea populiştilor la putere nu ar face decât să ofere muniţie laburiştilor, dar şi mişcărilor politice de secesiune din Scoţia şi Irlanda de Nord.

O alianţă a premierului Theresa May cu liberal-democraţii care se opun Brexit-ului ar însemna, pe de altă parte, punerea în discuţie a procesului de ieşire din Uniunea Europeană şi chiar chemarea alegătorilor la urne pentru un nou referendum care să valideze sau nu ieşirea Marii Britanii din UE.

Propunerea unei noi taxe i-a şubrezit poziţia politică

Ultimele sondaje arată o tendinţă de creştere a preferinţei pentru laburişti şi o respingere de către populaţie a unei ieşiri brutale a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Deşi a mizat pe faptul că alegerile anticipate îi pot oferi un mandat politic pentru negocierea cu Bruxelles-ul, Theresa May se poate vedea într-o situaţie imposibilă, fiind obligată să demisioneze.


„Dacă rezultatele ultimului sondaj YouGov se adeveresc, atunci Theresa May ar trebui să facă faţă criticilor tot mai dure vizavi de capacitatea sa de a conduce Guvernul, mai ales după ce s-a văzut nevoită să renunţe la programul de reformă a asistenţei sociale propus în campanie şi care a primit numele de taxa pe demenţă”, scrie cotidianul „The Independent” după publicarea rezultatelor ultimului sondaj de opinie.

Nu s-a putut calcula impactul atentatelor de la Manchester asupra opţiunilor de vot. E prea devreme, iar în campania electorală există şi alte teme de dezbatere care polarizează opinia publică.

Reformarea sistemului de impozite şi taxe, asigurările de sănătate, sistemul de educaţie sunt doar câteva dintre subiectele fierbinţi din aceste zile.

În lipsa unei majorităţi parlamentare, criza politică din Marea Britanie se prelungeşte. Se anunţă negocieri lungi cu Bruxelles-ul şi o lipsă de susţinere populară tot mai accentuată în ce priveşte opţiunea de a părăsi Uniunea Europeană.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md