Actualitate

S-a început Festivalul Turistic „DUMINICA MARE”

PRINCIPALELE TITLURI ALE ZIARULUI TIMPULții vor fi așteptați de ghizi-copii, care-i vor însoți pe traseul turistic al satului, pentru vizitarea unei gospodării sătești (pensiune turistică), gospodăria apicultorilor, atelierul lemnarului, casa-muzeu și biserica „Sf. Nicolae” din localitate. Atracția principală în această zi va fi chiar în inima satului vechi, pe malul râului Răut, în spațiul festivalului.

Începând cu anul 2016 localitatea Domulgeni este înscrisă pe traseul turistic de patrimoniu internațional „Pomul Vieții împodobit cu pâinea de ritual și vinul bisericesc”, traseu elaborat de către ANTREC Moldova. În spațiul festivalului vor fi amenajate mai multe zone, cu diverse activități printre care:

Ograda țărănească – gospodinele și gospodarii vor propune bucate și băuturi tradiționale, pregătite după vechile rețete din zonă, specifice perioadei de la Paște până la Rusalii. Târgul meșteșugarilor – meșterii populari din regiune vor organiza ateliere de țesut covoare și catrințe, de brodat și confecționare a costumului popular, de olărit, de scopt urdă, de afumat mezeluri, etc. Expoziție de covoare basarabene, Florești.

Cei pasionați de tradiții, ritualuri și cântec popular vor putea admira spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii”, oferit de peste 15 ansamblurifolclorice din raionul Floreşti. Botezul, Îmbrăcatul şi Dezbrăcatul miresei, Curăţitul fântânii, Petrecerea la armată, Rudă, Rudă, Paparudă – sunt doar câteva dintre spectacolele ce vor prezenta tradiţiile şi ritualurile din zonă, iar Universul copiilor va fi gazda celor mici, cu distracții și concursuri.

La finalul serii, pe scena festivalului va evolua formația CATHARSIS, iar iubitorii de dans vor avea ocazia să se prindă în joc, într-un spectacol interactiv de dans popular „La JOC în sat”.

Duminica Mare este considerată cea mai importantă zi de duminică din an. Marcată în perioada de creștere abundentă a vegetației, ea este cea mai îndelungată zi de duminică din an și cea mai apropiată de solstițiul de vară – 21 iunie. Tradițiile de Duminica Mare sunt transmise din moși strămoși. Astfel, gospodarii își înfrumusețează gospodăriile cu frunzar, podelele se acoperă cu covoare groase de iarbă,corovatic, pelin și alte plante mirositoare de câmp. 

Festivalul Turistic „Duminica Mare” este organizat de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova, Primăria Domulgeni cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida), precum și cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *