"Reiterăm faptul că acesta nu este un act de terorism, acest incident este rezultatul acţiunii unui singur om", a declarat presei şeful poliţiei capitalei filipineze, Oscar Albayalde.

Autorul a fost identificat ca fiind Jessie Carlos, 43 de ani, tată a trei copii, căruia i-a fost interzis accesul în cazinouri din luna aprilie, la cererea familiei sale, din cauza dependenţei sale de jocurile de noroc.

"Era plin de datorii din cauza dependenţei sale de jocurile la cazinouri. Aceasta a devenit un subiect de neînţelegere cu soţia şi părinţii lui", a spus şeful poliţiei din Manila.

Un bărbat cu cagulă pe cap năvălise vineri în Resorts World, un cazinou din Manila, înarmat cu o puşcă automată M4 şi o sticlă cu petrol. El a incendiat apoi mai multe camere.

Treizeci şi şapte de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiu şi alte zeci au fost rănite în busculada survenită când clienţii cuprinşi de panică au încercat să fugă.

Autorul atacului s-a sinucis apoi, dându-şi foc într-o cameră de hotel, corpul său carbonizat a fost găsit cinci ore mai târziu.

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat imediat acest atac.

Autorităţile filipineze au declarat în repetate rânduri că acest atac nu are nimic de-a face cu terorismul şi a fost mai degrabă o tentativă bizară de jaf armat comisă de un dezechilibrat.

Şeful poliţiei din Manila a declarat că identificarea agresorului a arătat că teoria iniţiala a anchetatorilor a fost corectă.

"Nu vom permite ca unele persoane sau grupuri să se servească de aceasă situaţie în scopuri de propaganda sau în scopuri personale, indiferent că ele sunt filipineze sau străine", a declarat el, referindu-se la revendicarea Statului Islamic.

Oscar Albayalde a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă la care au fost prezente şi unele dintre rudele atacatorului.

"Ele (rudele) exprimă cele mai profunde condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor şi publicului în general", a declarat el. "Ele împărtăşesc durerea provocată de acţiunile lui Jessie. Astăzi, speram să fi fost în măsura să aducem alinare familiilor îndoliate", a adăugat acesta.