Tiraspolul revine la concepția de „Agenţi străini”

Sovietul suprem de la Tiraspol a revenit după o perioadă de un an la concepția de a introduce noțiunea de „agent străin” în legea privind asociațiile obștești.

Autorii vor să stabilească acest statut pentru organizațiile neguvernamentale implicate în procesul politic și care primes finanțare din exterior. Aceștia susțin că ONG-urile vor putea primi finanțare externă, dacă vor avea statut de agenți străini.

Statutul respectiv este important pentru a asigura controlul și supravegherea finanțărilor. Activitatea agenților străini va fi inclusă într-un registru special, iar ONG-urile ce vor refuza acest statut vor fi lichidate. Comitetul de profil susține că proiectul respectiv a fos consultat cu opinia publică și corespunde normelor Federației Ruse în acest domeniu.

Potrivit lui Igor Buga, unul din autori, „astfel va fi asigurată securitatea regiunii transnistrene. Protestele, manifestările sunt îndreptate împotriva statului. Iar organizatorii și finanțatorii acestor acțiuni subversive ale sectorului asociativ sunt din exterior”.

Un alt co-autor, Andrei Safonov, liderul Asociației politologilor din Transnistria afirmă că „multe alte state aplică sancțiuni mult mai dure, apărându-și interesele naționale. Este vorba de închiderea sau blocarea rețelelor de socializare și site-urilor. Mulți experți consideră aceste tendințe nedemocratice. Pe acest fundal, republica noastră își sporește măsurile democratice, pe de o parte – a permis deblocarea site-urilor anterior blocate, pe de altă parte – își apără interesele, îmbunătățind legislația în domeniul sectorului neguvernamental”.

Reprezentanții MGB-ului la fel susțin că proiectul este bun, le va permite desfășurarea activităților de prevenire, combatere a elementelor destructive.

Proiectul a fost avizat pozitiv, iar Sovietul suprem urmează să-l adopte în lectură finală.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare