Efectele vacanțelor asupra copiilor: Experiențele unui concediu contează mai mult decât o jucărie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Psihologii vorbesc despre efectele vacanţei asupra psihicului copiilor. Aceştia explică de ce este mai bine să alegi un concediu în defavoarea unei jucării educative şi cum influenţează această experienţă inteligenţa celor mici.

Dacă vă gândiţi că v-aţi putea atinge obiectivul de a creşte inteligenţa copiilor cumpărându-le jucării educative, ar trebui să luaţi în calcul faptul că aceştia cer din ce în ce mai multe astfel de cadouri, întotdeauna având nevoie de ceva nou, scrie easyplanettravel.com. Pe de altă parte, cercetătorii sunt de părere că vacanţele sunt o variantă mai bună de a creşte nivelul de inteligenţă al copiilor.

Printre motivele care pun vacanţele pe rimul loc în topul cadourilor pe care părinţii le pot oferi copiilor se numără:

Experienţele de viaţă te fac mai fericit decât bunurile cumpărate

Potrivit profesorului de psihologie Thomas Gilovich, când vine vorba de a cheltui venitul disponibil pe experienţe, oamenii tind să fie mai fericiţi decât în momentul în care fac achiziţii materiale. Dacă trebuie să alegi între a cumpăra o jucărie sau a-i oferi copilului o experienţă, de exemplu o zi la plajă, a doua variantă îl va face mai fericit.

Vacanţele de familie creează conexiuni mai puternice

Dr. Margot Sunderland, psihoterapeut pentru copii, este de părere că cel mai bun cadou pe care părinţii l-ar putea oferi copiilor sunt vacanţele în familie. Aceasta consideră că este un cadou pe care copiii nu-l pot cere în mod explicit, dar după care tânjesc în secret.

În vacanţe părinţii nu se mai concentrează pe muncă şi acordă atenţia necesară copiilor. Construiesc împreună castele de nisip, se joacă badminton pe plajă sau se bălăcesc printre valuri. Dincolo de distracţie, este şi un joc de ataşament, vital pentru conexiunea dintre copil şi părinte. Jocul ataşamentelor sporeşte, de asemenea, stima de sine, transmiţând copilului mesajul psihologic: „Ai atenţia deplină. Mă bucur să fiu cu tine“.

Vacanţele de familie fac copiii mai inteligenţi

Dr. Sunderland îşi continuă analiza vacanţelor familiale şi concluzionează: „Ceea ce este mai puţin cunoscut este faptul că vacanţele de familie dezvoltă inteligenţa copiilor“. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul unui concediu în familie, se pun în funcţiune două sisteme aflate în adâncul zonei limbice a creierului. Acestea sunt sistemul „PLAY“ şi sistemul „SEEKING“.

Odată ce experienţele de vacanţă ale familiei activează aceste două sisteme în creierul copiilor, acestea declanşează neurochimie de bunăstare, inclusiv opioide, oxitocină şi dopamină. Panksepp le numeşte „darul naturii pentru noi“.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...