Detalii despre permisele de conducere fără termen de valabilitate: Când vor trebui înlocuite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Condițiile de eliberare a permiselor de conducere vor fi modificate, iar începând cu anul 2019, șoferii care dețin permise fără termen de valabilitate vor fi obligați să le înnoiască.

Acestora le vor fi eliberate permise pe un termen de 10 ani, așa cum se întâmplă din anul 2008 încoace. Excepție vor face conducătorii auto care au atins vârsta de 65 de ani, pentru care termenul de valabilitate al permisului de conducere va fi de cinci ani, cu prelungirea acestuia după un control medical special. Prevederile se conțin într-un proiect de lege care prevede modificarea condițiilor de eliberare a permiselor de conducere.

În cazul expirării termenului de valabilitate al permisului procedura este una simplificată, adică nu implică necesitatea susținerii examenului de obținere a permisului de conducere. La înnoirea permisului se va efectua doar controlul medical.

Într-un răspuns al Agenției Servicii Publice la o solicitare a IPN se menționează că practica de delimitare a termenului de valabilitate al permiselor de conducere în funcție de vârsta conducătorilor auto este aplicată în țările Uniunii Europene. Astfel, în funcție de țară, vârsta și periodicitatea procedurilor de reînnoire a permisului de conducere variază: după 40 de ani (Ungaria) – fiecare 5 ani, după 50 ani (Italia, Portugalia) – fiecare 5 ani etc.

Proiectul se află la etapa de avizare, fiind remis recent Ministerului Justiției, care are la dispoziție 30 de zile să se pronunțe. Ulterior, toate obiecțiile și propunerile urmează a fi luate în considerație sau argumentată respingerea lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...