Presupusul șef al serviciilor de spionaj din Coreea de Nord și 13 responsabili din Partidul Comunist, sancționați de ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care sancționează 14 responsabili nord-coreeni, printre care Cho Il-U, presupusul șef al serviciilor de spionaj, și patru entități, pentru continuarea programului de înarmare al Phenianului, potrivit AFP.

Rezoluția adoptată prevede sancțiuni care constau în blocarea bunurilor și interdicția de a călători, însă, nu prevăd embargoul petrolier, interzicerea comerțului maritim, restricții asupra comerțului sau muncii nord-coreenilor în străinătate – prevederi dorite de SUA.

În rândul persoanelor sancționate se numără Cho Il-U, presupusul șef al serviciilor de spionaj ale regimului comunist și 13 responsabili ai partidului comunist din Coreea de Nord, precum și conducători ai unor societăți care au responsabilități în programul de înarmare al Phenianului.

Sancțiunile ONU au vizat și o structură a armatei nord-coreene, două firme de comerț și Koryo Bank.

Textul a fost adoptat în unanimitate, cu votul Chinei, aliat al Coreii de Nord. SUA și China au purtat discuții în ultimele săptămâni pentru a impune noi sancțiuni, însă, Beijingul a susținut reluarea dialogului cu Phenianul.

ONU a adoptat în anul 2016 două rezoluții pentru a înăspri sancțiunile economice împotriva Coreii de Nord, aflată deja sub incidența a șase serii de sancțiuni în urma primului său test nuclear efectuat în 2006.

Regimul de la Phenian a efectuat mai multe lansări de rachete și două teste nucleare de la începutul lui 2016, urmărind să se înarmeze cu o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...