Peste 3000 de cruci au fost demontate de pe marginea drumurilor

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a informat că de pe marginea drumurilor din republică au fost demontate – 3174 de obiecte funerare și cruci din cele 3602 existente. Demontarea crucilor și a altor obiecte funerare a avut loc în perioada noiembrie 2016 – 01 mai 2017.

În proces de demontare rămân alte 428 de însemne funerare, amplasate în zona drumurilor din raioanele Sângerei, Cahul, Cantemir, Taraclia,Căinari, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, Dubăsari, Briceni, Dondușeni, Edineț, Ocnița, Ialoveni, Orhei, Telenești, Râșcani, Florești, Sănătăuca, Călărași și raionul Comrat.

Cea mai bună situație se înregistrează în zona drumurilor din raioanele Bălți, Fălești, Căușeni, Ștefan Vodă,  Basarabeasca, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Nisporeni, Rezina, Drochia, Glodeni, Soroca, Șoldănești, Strășeni și Ungheni, unde au fost demontate toate crucile instalate.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor precizează că Planul de acțiuni privind demontarea obiectelor funerare din zona drumurilor publice s-a desfășurat în două etape.

În primă etapă au avut loc consultări publice a proiectului cu privire la necesitatea demontării obiectelor funerare în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Interne, ONG-uri. etc. Ulterior, a  demarat campania de informare a cetățenilor cu privire la inițierea dezinstalării și reamplasării tuturor obiectelor funerare din zona drumurilor publice.

Toate obiectele funerare demontate până în prezent au fost depozitate în cimitirile din localități pentru reutilizarea acestora de către familiile social-vulnerabile.

Cheltuielile pentru demontarea crucilor sunt acoperite din mijloacele finanicare de întreținere al fondului rutier.

Demontarea obiectelor funerare din zonele drumurilor publice din RM a fost demarată în scopul sporirii singuranței rutiere a participanților la trafic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.