Actualitate

Următorul punct al controlului moldo-ucrainean ar putea fi la Giurgiuleşti-Reni

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în "Monitorul Oficial" a fost publicată hotărârea de guvern în acest sens, în care se menţionează că s-a decis iniţierea negocierilor privind proiectul de acord şi aprobarea semnării lui.

Anterior, controlul comun a fost stabilit la punctele de trecere Briceni – Rosoşeni, Criva – Mamalîga, Larga – Chelimenţî. Din 31 mai a început să funcţioneze punctual comun Cuciurgan – Pervomaisc. Acesta este primul punct de acest gen pe segmental transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Uniunea Europeană sprijină politic şi financiar acordurile moldo-ucrainene privind crearea infrastructurii necesare pentru controlul comun la acest punct, precum şi la punctele de trecere Palanca – Udobnoe – Maiaki şi Giurgiuleşti – Reni.

Un rol important în realizarea acestor proiecte îl are Misiunea UE de asistenţă la frontiera în Moldova şi Ucraina (EUBAM) în contextul promovării măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, inclusiv în activitatea economică externă a agenţilor economici din regiunea transnistreană, precum şi în combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a altor fenomene negative la frontieră. Frontiera Moldovei şi Ucrainei are o lungime de 1222 km, dintre care 453 km sunt pe segmentul transnistrean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *