Candu, acuzat de încălcarea gravă a legii. Ce a făcut președintele Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, este acuzat de încălcarea gravă a legii, continuând ședința de astăzi a Parlamentului după ce deputații PL, PLDM și PCRM au părăsit sala de ședințe plenare. Aceasta susțin deputații comuniști printr-un comunicat de presă al formațiunii, insistând că la momentul luării deciziei de către cele trei formațiuni, în sală au rămas mai puțin de 50 de deputați, iar ședința nu avea cvorum.

Decizia celor trei fracțiuni parlamentare a fost luată după ce Andrian Candu a propus examinarea, pentru aprobarea în a doua lectură, proiectul de lege privind oferirea acelorași drepturi pentru deputații unor grupuri parlamentare ca și în cazul fracțiunilor parlamentare. Asta chiar dacă fracțiunile se pot constitui din cel puțin 5 deputați doar în primele zece zile după alegeri, iar grupurile parlamentare pot fi constituite oricând, la fel din cel puțin cinci deputați.

Vedeți și: PL, PLDM și PCRM au părăsit ședința Parlamentului. Ședința continuă cu mai puțin de 50 de deputați în sală

Potrivit PCRM, atunci în sală erau prezenți doar deputații unei singure fracțiuni parlamentare, reprezentanți ai Partidului Democrat. Andrian Candu însă nu a cerut numărarea deputaților prezenți în sală. Puțin mai târziu, deja când au fost supuse votului proiectele dezbătute, s-a anunțat prezența în sală a 54 de deputați.

„Ședința au părăsit-o patru din cinci fracțiuni parlamentare. De aceea, le-a fost necesar să legalizeze acele grupuri, pentru a spune în continuare, aceleiași Comisii de la Veneția, că proiectele au fost discutate de câteva fracțiuni și grupuri parlamentare, nu o singură formațiune”, a menționat președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac, precizând că în Parlamentele țărilor UE nu există concomitent așa subiecți ca „fracțiune” și „grup parlamentar”.

„În loc să se opună acestui eveniment rușinos precum e turismul politic, ei îl legiferează”, a subliniat la rândul său deputatul comunist Oleg Reidman.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...