(foto) Festivalul Văcuțelor 2017 a surprins prin multă culoare și tradiție

2D2A8115

Pe 1 iunie, în scuarul Catedralei, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului Văcuțelor. Astfel, 10 pictori iscusiți din Moldova au transformat cu ajutorul culorilor 10 machete de văcuțe în mărimea lor reală. În acest an, tematica festivalului a fost dedicată tradițiilor naționale în artă.

Festivalul din acest an a prezentat o simbioză perfectă între tradiții artă și lapte natural moldovenesc, iar cei care i-au ajutat să materializeze această simbioză au fost 10 pictori talentați. Fiecare pictor a colorat o văcuță de mărime reală, dar și alte 5 văcuțe în miniatură.

2D2A8419 1 2D2A8397 2D2A8373

Pictorii au venit cu cele mai interesante idei, care exprimă tradiția și cultura moldovenească. Aceștia au rămas entuziasmați de procesul de lucru, catalogându-l ca fiind unul mai neobișnuit decât ceea ce fac ei de obicei.

Am avut ca tematică tradiția și cultura în spațiul nostru. Eu am ales ca simbol hulubul, care semnifică fericire, libertate, dragoste în familie. Lucrarea mea este o combinație dintre elemente grafice și culori contrastante. Nu am mai participat niciodată la un festival unde trebuie să desenez în public, oamenii interacționează foarte bine și sunt foarte nerăbdători ca să vadă rezultatul final”, a spus Oxana Diacon-Cotanu, pictoriță.

Am fost invitată să pictez o văcuță în stilul tradiției moldovenești și eu am ales să pictez un covor moldovenesc tradițional, având ca elemente floarea soarelui și spicele de grâu. E pentru prima dată când particip la un astfel de concurs, unde eu pictez, iar sute de oameni privesc cum fac acest lucru”, a spus Catrin Bespaliuc, pictoriță.

Am fost invitată să particip la un eveniment artistic alături de alți pictori autohtoni și ideea mea este reprezentarea unei țări roditoare care are un pământ bogat și nu doar pământ dar și bogăția sufletelor cetățenilor noștri. Toate florile reprezintă câte un simbol al valorilor cetățenilor și aceste sunt dragostea, bunătatea, pacea, bucuria, smerenia și ospitalitatea. Oamenii reacționează foarte pozitiv, deoarece procesul de creație mereu trezește niște sentimente pozitive”, a povestit Tatiana Raznicov, pictoriță.

2D2A8355 2D2A8329 1 2D2A8305 2D2A8289

Expoziția văcuțelor pictate va fi deschisă până pe 15 iunie, iar văcuțele în miniatură vor fi ulterior folosite ca suvenire, iar cele pictate vor fi amplasate în puncte de interes pentru vizitatorii capitalei și a agropensiunilor din apropiere. De asemenea, se planifică amplasarea unei văcuțe la aeroport, precum și în fața unor clădiri administrative din centrul Capitalei. În acest sens va fi organizat un concurs pentru toți doritorii de a amplasa una din văcuțe pe teritoriul lor.

Festivalul „Căsuța Mea” este organizat de către compania LAPMOL, lider în industria produselor lactate din materie primă naturală, cu ocazia celebrării a 20 de ani de activitate. Festivalul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”.

2D2A8267 2D2A8210 2D2A8201 2D2A8158

„Compania LAPMOL împlinește 20 de ani de activitate, noi suntem o echipă tânără, avem specialiști tineri și multă energie, tindem spre renovare și modernizare, vrem să aducem copiilor ceea ce este bun, natural și sănătos. Pentru organizarea acestui festival noi ne-am inspirat de la sculptorul Beat Seeberge-Quin, care pentru prima dată a organizat o astfel de expoziție în Zurich în 1998. Prin expoziția sa el a vrut să transmită oamenilor mesajul că existența acestor vaci în secolul XXI demonstrează că laptele a fost, este și va fi. Acest festival este și o promovare pentru artiști, iar pentru următorii ani, ne propunem să prezentăm în cadrul festivalului un asortiment și mai bogat și mai frumos” a menționat Directorul Companiei „LAPMOL” Denis Marcan.

2D2A8067 2D2A8063

Prin aceste eveniment organizatorii și-au propus să atragă atenția asupra calității laptelui natural colectat de la fermele de bovine din Republica Moldova, întrucât laptele natural pentru producerea produselor marca Căsuța Mea este colectat de la peste 20 de ferme din Moldova, fiecare având între 100-200 de vaci de rasă, iar acest lucru le oferă posibilitatea să ofere consumatorilor lapte natural. Mai multe detalii despre ferme și produsele Căsuța Mea poți afla pe site-ul www.casutamea.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente