Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] 9 din 16 arată…

[sondaj] 9 din 16 arată bine. Dar nu schimbă nimic

Din noiembrie, curent, vom avea un guvern mai performant, mai eficient, fără partajări  politice şi cu mai puţine costuri pentru întreținere. Cel puţin asta susţine preşedintele parlamentului, Andrian Candu. Potrivit unui proiect de lege, care va intra în parlament la început de iunie, cele 16 ministere existente vor fi comasate în 9. Procesul de comasare va continua până în noiembrie. „Comasarea nu poate fi făcută într-o singură zi, e vorba şi de infrastructură, şi de evaluarea resurselor umane, să vezi cine rămâne, cine pleacă… Ne dorim ca anul bugetar 2018 să înceapă cu o nouă structură a guvernului”, spune Candu.

Un altfel de guvern.  Ce se va schimba?

Valentin Krîlov, comentator politic

Ca cetățean, sunt pentru reducerea ministerelor şi micșorarea cheltuielilor de întreținere a aparatului de stat. Dar sunt sceptic că se va schimba ceva, că vom avea un guvern mai responsabil sau că funcțiile nu vor mai fi partajate politic. În condițiile unei lupte acerbe pentru putere, acest lucru e imposibil. Poate după alegerile din 2018 va fi altfel, dar până atunci – nu cred. Reorganizarea guvernului, ca şi chestia cu sistemul de vot, sunt piruete politice. Spuneți-mi, există o procedură clară de nominalizare a noilor miniștri? Nu. Sau, cine sunt autorii inițiativei? Dacă inițiativa vine din partea majorității parlamentare, iar această majoritate este una controlată de PD, nu e greu de imaginat cine va fi „nașul” noului guvern. Nu exclud faptul că ar putea să existe şi alt deznodământ: o partajare tacită între majoritatea parlamentară şi preşedintele Dodon, ca şi în cazul cu ambasadorii. Cel mai probabil anume așa va fi.

Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Personal, întotdeauna am fost pentru reducerea aparatului administrativ. În R. Moldova, cheltuielile la 1000 de locuitori pentru aparatul de stat sunt mult prea mari. Şi nu doar la nivel central, dar şi local. Raioanele sunt o a doua mare povară pentru buget. Şi dacă V. Voronin nu ne-ar fi întors la raioane, situaţia de mult era alta. Vreau să cred că cei de la guvernare să fi înțeles că mai departe așa nu se poate. Salut această inițiativă. Dacă e pentru binele nostru comun, sau tot al partidelor, se va vedea. Şi dacă e doar un pretext pentru ca PD să se debaraseze de anumiți aliați politici, de asemenea se va vedea. În caz că nu se va trece fără cuvântul societății civile, înseamnă că se vor reforme, iar dacă vor face-o formal sau de capul lor, înseamnă că e o nouă ficțiune.

Sergiu Coropceanu, secretar general PSDM

Aş vrea, dar nu am cum fi optimist. Reducerea unor funcții de miniștri sau a câtorva zeci de funcționari încă nu înseamnă o îmbunătățire a situației pe economie şi reducerea cheltuielilor la buget. Lucrurile trebuie privite mai profund. În ce constă această reformă a guvernului? Care va fi impactul ei? Nu e clar. Nu există niște studii de caz din care să vedem, să zicem, cu ce se va schimba situația în educație, cercetare sau cultură în urma comasării Ministerelor Culturii, Educației şi Academiei de Ştiinţe. Şi situația e valabilă şi pentru alte comasări. Care vor fi economiile, cât personal va fi disponibilizat, care sunt costurile acestor disponibilizări, ce avantaje vom avea în plan economic, în plan social? Întrebări peste întrebări. Societății i se dă o cifră generală: 9 ministere în loc de 16. Dar mai departe? Schimbarea subordinilor cu locul nu rezolvă problemele. E o reformă mai mult matematică, o temă de campanie electorală, de PR politic pentru PD şi personal pentru V. Plahotniuc, din perspectiva parlamentarelor 2018. Atât timp cât în parlament avem majoritatea parlamentară pe care o avem şi care va decide asupra acestui guvern, șansele unui guvern tehnocrat se amână…

Victor Leancă, Uniunea Pensionarilor, președinte

9 ministere din 16, arată bine. Dar de ce nu şi 71 de deputați, în loc de 101, dacă se vor economii? Sau aici nu convine? Şi cu 16, şi cu 9 ministere, atât timp cât hoții principali rămân la guvernare, nu se va schimba nimic. Se va fura în continuare şi poate că şi mai mult. Retragerea din guvern a liberalilor, aşa cum erau, e mare chilipir pentru Plahotniuc şi PD. Ce să mai partajezi, cu cine? Poate cu Dodon, că s-a zvonit deja că la Apărare ar fi menit să meargă Gaiciuk, unul din nănașii familiei Dodon. Guvernul trebuie reformat. Dar ceea ce se pune la cale e făcătură, nu reformă. PD vrea să arate europenilor că se ţine de reforme şi că ar avea nevoie de deblocarea celor 100 milioane de Euro. Nu mai au ce fura. Vor să scoată banii din europeni.