Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Ce CV are Igor…

(doc) Ce CV are Igor Rotari, înaintat premeierului pentru numire în funcția de Agent guvernamental

Oleg Rotari, jurist cu o experiență de cinci ani la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO),  este câștigătorul consursului pentru funcție de agent guvernamental. Comisia de selecție l-a declarat învingător, iar candidatura acestuia urmează a fi înaintată Guvernului pentru desemnare, de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Oleg Rotari are diplome de licență și master în drept, a făcut studii de filologie (germană – engleză). Potrivit CV-ului, el activează de aproape 5 ani ca jurist detașat la CtEDO. În perioada iunie 2008 – noiembrie 2009, Rotari a deținut funcția de consultant în direcția Agent guvernamental a Ministerului Justiției. Timp de un an,  Oleg Rotari a activat drept avocat stagiar în cabinetul lui Andei Năstase, liderul partidului „Platforma Politică Demnitate și Adevăr” (PPDA).

Conform legii cu privire la Agentul guvernamental, numirea în funcție va fi adusă la cunoștința Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), prin intermediul Reprezentanţei Permanente a Republicii Moldova de pe lângă Consiliul Europei.

Într-un comunicat al ministerului Justiției se precizează că Oleg Rotari a promovat concursul cu un scor final de 9,5 puncte, după ce a susținut proba scrisă, interviul, testul de cunoaștere a limbilor oficiale ale UE.

La concurs au depus dosarele doi candidați. Unul dintre aceștia, numele căruia nu a fost făcut public, a fost respins pentru că nu ar fi întrunit „cerințele regulamentului (lipsă de experiență suficientă)”. Respectiv, concursul ulterior, proba scrisă și interviul, a fost organizat doar pentru un singur candidat, Oleg Rotari.

Comisia de concurs a fost formată din șase membri:

  • Eduard Serbenco, viceministrul Justiției,
  • Cristina Melnic, șefa direcției generale legislație,
  • Ruxanda Revencu, șef-adjunct al direcției generale Agent Guvernamental,
  • Aliona Medvețcaia, reprezentanta Cancelariei de Stat,
  • Violeta Cojocaru, membra Consiliului Superior al Magistraturii,
  • Vitalie Nagacevschi, avocat, președintele asociației obștești „Juriștii pentru drepturile omului”.

În perioada martie 2016 – aprilie 2017, funcția de Agent guvernamental a fost deținută de Marin Gurin, fratele procurorului general Corneliu Gurin. În octombrie 2016, el a fost detașat, prin hotărâre de Guvern, într-o misiune de asistență în Mali. Anterior, această funcție a mai fost ocupată de Lilian Apostol, Vladimir Grosu, Vitalie Pârlog și Vitalie Nagacevschi.

Agentul guvernamental al Guvernului R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului reprezintă Guvernul în faţa Curţii Europene în conformitate cu prevederile Legii nr. 151 din 30.07.2015 cu privire la Agent guvernamental, Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, Regulamentul Curţii.  Agentul guvernamental este numit şi eliberat din funcţie de către Guvern, la propunerea ministrului justiţiei, fiind subordonat Prim-ministrului şi ministrului justiţiei.

Agentul guvernamental, de asemenea, supraveghează corectitudinea măsurilor adoptate în vederea executării hotărârilor și a deciziilor pronunţate de Curtea Europeană şi propune autorităţilor competente spre adoptare măsuri cu caracter general întru evitarea noilor încălcări a Convenţiei.