Un nou contingent al Armatei Naţionale se alătură misiunii KFOR

Ceremonia de detaşare a celui de-al şaptelea contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo a avut loc astăzi la Ministerul Apărării.

Cel de-al şaptelea contingent al Armatei Naţionale, care va pleca în Kosovo luni, 5 iunie curent, este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor fi dislocaţi în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul lor în Kosovo va dura şase luni.

Prezentă la ceremonie, ambasadoarea Italiei la Chişinău, Valeria Biagiotti, a declarat că trimiterea contingentului în cadrul grupării de forţă italiene din Kosovo demonstrează că Moldova, care deţine statutul de neutralitate, îşi doreşte să fie un actor prezent şi activ la nivel internaţional.

Consilierul principal de stat al prim-ministrului, generalul de divizie, Ion Coropcean,  a  apreciat prestaţia excelentă a ofiţerilor şi subofiţerilor Armatei Naţionale detaşaţi în Kosovo. “Aceasta este un motiv de mândrie pentru toată societatea. Guvernul a susţinut şi va susţine efortul Armatei Naţionale  de dezvoltare a potenţialului de pacificare”, a menţionat Ion Coropcean.

La rândul său, viceministrul Apărării Gheorghe Galbura a mulţumit Guvernului Italiei şi Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul acordat în asigurarea logistică, medicală şi de transport a militarilor moldoveni în teatrul de operaţii.

Datorită susţinerii dumneavoastră, noi am putut să demonstrăm că instituţia de apărare dispune de un potenţial de pacificare, valorificat astăzi pe deplin, nu doar Kosovo, ci şi în alte misiuni, unde armata Republicii Moldova este prezentă alături de armatele altor ţări, contribuind la securitatea globală”, a spus Gheorghe Galbura.

[youtube id=”eOsMH8Lddh4″ start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.