Amerindieni, activişti, organizaţii religioase, oameni politici şi cetăţeni s-au întâlnit în faţa reşedinţei prezidenţiale pentru a protesta faţă de decizia lui Trump, care lasă SUA într-o poziţie izolată în cadrul compromisului global privind clima, alături de Siria şi Nicaragua, singurele ţări care nu au semnat acordul.

Sub sloganul "Investeşte în soluţii", preşedintele Comitetului Naţional Democrat (DNC), Tom Pérez, a insistat că poporul american "va reuşi" să facă în aşa fel încât ţara să se implice în protecţia mediului înconjurător şi a reiterat necesitatea de a continua lupta împotriva încălzirii globale.

Însă una dintre intervenţiile cele mai emoţionante a aparţinut amerindiencei Grayhawk Parsons, activistă pentru drepturile amerindienilor din Standing Rock, care a relatat cum în Dakota de Nord, unde Trump a aprobat construcţia unui mare oleoduc, companiile petroliere atacă membri ai comunităţii. Parsons a povestit cum mai multe femei care se rugau în zona aflată în apropierea rezervaţiei amerindiene au fost otrăvite de membri ai companiilor petroliere pentru a speria întreaga comunitate.

"Construiau un model despre cum aveau să-i reprime pe civilii care se opuneau proiectului lor", a apreciat activista amerindiană. "Această persoană aflată de cealaltă parte a străzii (cu referire la Donald Trump — n.r.) ne-a spus cine este. Nu a minţit în privinţa propriei persoane, iar acesta a fost singurul lucru în legătură cu care nu a minţit", a declarat Parsons, care le-a cerut celor prezenţi să continue lupta pentru apărarea naturii.

Printre participanţii la protest s-a aflat şi Ernesto Vargas, reprezentant al asociaţiei Chispa pentru conştientizarea schimbărilor climatice, care a amintit că "poporul american doreşte ca această ţară să fie lider în lupta împotriva schimbărilor climatice". Totodată, Vargas a amintit că latino-americanii, îndeosebi, sunt nu doar conştienţi de situaţia în care se află planeta, ci şi de faptul că reprezintă unul dintre grupurile cele mai afectate de înrăutăţirea climei.