Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Satul viitorului cu politicienii trecutului

Satul viitorului cu politicienii trecutului

Acum câteva zile, Vlad Plahotniuc, prin Fundaţia lui Vlad Plahotniuc, a invitat câştigătorii concursului ”Satul Viitorului” la o întâlnire cu sine.

Satele din Moldova sunt foarte sărăcite şi au mare nevoie de concursuri investiţionale, de ajutor pentru dezvoltare. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova locuiesc în sate, peste 60% din locuinţe fiind construite în zona rurală. Şi cea mai mare rată a sărăciei tot în sate este înregistrată. În satele din Moldova, doar în una din patru case poţi face duş în interior, şi mai puţine au sistem de canalizare, iar o pătrime din gospodării nu au nici bucătărie separată în casă. Cu toate acestea, 64% din copiii R. Moldova locuiesc în sate.

În timp ce Vlad Plahotniuc şi fundaţia sa care îi poartă numele desfăşurau concursul ”Satul Viitorului”, Biroul de Statistică promova pe pagina sa de Facebook proiectul ”Satele Fantomă”. Potrivit acestui proiect, satele depopulate vor putea fi vizualizate pe o hartă on-line. Satele îmbătrânesc, puţinii copii rămaşi în sate sunt crescuţi de bătrâni sărăciţi. ”Satele fantomă” sunt, de fapt, satele viitorului.

În acest context, pare să fie extraordinară ideea unui concurs pentru primarii din sate. Doar că, acest concurs este organizat de preşedintele unei fundaţii, care este şi preşedintele unui partid, care guvernează în prezent în R.Moldova şi gestionează banii publici ai acestui stat. Cât de corect e să fie organizat acest concurs de liderul unui partid politic, care în toate rapoartele electorale a tot admis obscurităţi? Cât e de corect ca aleşii locali să primească bani de la o fundaţie care nu afişează rapoarte financiare, prin care ar explica de unde acumulează banii? În descrierea celor de la fundaţia lui Vlad Plahotniuc, concursul s-a desfăşurat cu succes şi 5 primari vor primi câte 200 mii de lei ca să îşi dezvolte comunităţile. Peste 2 zile, posturile TV ale preşedintelui fundaţiei în cauză au anunţat că ratingul lui Vlad Plahotniuc a crescut brusc şi a ajuns în top 5 politicieni.

Vlad Plahotniuc nu e singurul politician care se străduie să meargă personal cu bani în sate şi oraşe. Recent, la Moldova1, după programul de ştiri ”Mesager” a fost difuzat un mega-reportaj laudativ la adresa lui Ilan Şor, care oferă, nu se ştie din ce fonduri, bani pentru fiecare copil nou-născut. Trebuie iarăşi să menţionăm că, în cel mai sărac stat din Europa, ajutoarele oferite părinţilor cu nou-născuţi sunt foarte binevenite, dar modul în care au fost expuse mamele de prunci să spună că Ilan Şor e minunat pentru că le-a dat bani a fost descalificant, pentru un stat în care copiii au drepturi egale.

La 30 mai şi preşedintele Igor Dodon a mers cu nişte plicuri cu bani la nişte copii. A ales să ofere plicuri doar copiilor eminenţi din 2 sate: satul său de baştină, Sadova, şi satul mamei sale, Căpriana. Dodon nu a explicat câţi bani a pus copiilor în plicuri, din ce fonduri au fost luaţi şi de ce, fiind preşedinte al tuturor copiiilor din R. Moldova, a oferit plicuri doar pentru eminenţii din 2 sate. Şi copiii care nu sunt eminenţi, cum s-au simţit? Şi copiii care au capacităţi intelectuale mai reduse, sau posibilităţi de învăţare mai limitate, cum s-au simţit? De ce a admis direcţia acestor şcoli să umble cineva cu plicuri cu bani la copii? De ce se admite un grad de discriminare atât de grav: preşedintele a dat plicuri cu bani eminenţilor din satul său şi din satul mamei sale?

Cea mai mare problemă a Republicii Moldova, atât pentru capitală, cât şi pentru ”satele prezentului”, este transparenţa. În statele sărace, este extrem de uşor să îţi cumperi… oameni, suflete, familii întregi de adulatori şi sărutători de mână. Flămânzii şi săracii se vând ieftin. Dar cât e de moral să foloseşti funcţia publică ca să mergi cu plicul şi să-ţi cumperi oameni care te laudă la televizor?