Rogozin, despre expulzarea diplomaților ruși: Sunt acţiuni contra lui Dodon şi împotriva locuitorilor din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a avut la Sankt Petersburg o întrevedere cu vice-preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. În cursul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale moldo-ruse și nu în ultimul rând au discutat despre expulzarea reciprocă a diplomaților.

Igor Dodon a reiterat faptul că dezaprobă „demersurile ostile ale Guvernului Moldovei şi ale majorității parlamentare din Republica Moldova, menționând că aceste forţe nu exprimă starea de spirit a majorităţii populației Moldovei, care se pronunţă ferm pentru un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă”.

Șeful statului a menţionat că acţiunile majorităţii parlamentare şi ale Guvernului sunt orientate, în primul rând, „împotriva poporului nostru, împotriva cursului preşedintelui ţării spre dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia, împotriva progresului care a fost înregistrat în beneficiul agenţilor economici din Moldova, exportatori de produse pe piaţa Federației Ruse şi a zecilor de mii de compatrioţi, ale căror probleme migraţionale au fost rezolvate în ultimele luni.

Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, a împărtășit ideea cum că acţiunea respectivă este îndreptată mai întâi de toate contra preşedintelui Republicii Moldova, care încearcă să îmbunătăţească relaţiile moldo-ruse.

„Guvernul Republicii Moldova, în mod paradoxal, întreprinde acţiuni îndreptate contra propriului popor. De aceea, ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni este îndreptat contra lui Igor Dodon şi contra poporului din Republic Moldova, dar şi locuitorilor din Transnistria, care la fel simt presiunea acestor acţiuni ale majorităţii parlamentare şi a Guvernului, care în esenţă este proeuropean, dar actualmente împuşcă în propriul picior. Deoarece, anume datorită relaţiilor cu Rusia, Moldova ar putea primi resurse suplimentare pentru dezvoltarea economică, primeşte o piaţă de desfacere, un partener bun, influent în lume care ar putea ajuta la soluţionarea multor probleme”, a declarat Dmitri Rogozin.

Oficialii și-au exprimat speranţa că actuala criză din relaţiile moldo-ruse va fi depăşită în timpul cel mai apropiat.

Amintim că luni, 29 mai, MAEIE a informat Ambasada Rusă la Chișinău despre decizia de a declara drept persona non grata a cinci diplomați ruși aflați la Chișinău, aceștia urmând să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 72 de ore. Numele acestora nu a fost făcut public oficial nici până acum, la fel cum nu s-au menționat nici motivele pentru care a fost luată decizia.

În replică, Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat miercuri expulzarea a cinci diplomați moldoveni din Rusia, iar preşedintele Igor Dodon a declarat că, prin expulzarea acestora, Rusia a răspuns simetric la acţiunile autorităților de la Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...