16:30:08 29.03.2024
Stiri

De ce pare schimbarea în bine mai GREA decât este?

Știri 02.06.2017 07:30 Vizualizări1189 Autor: Ziarul National
De ce pare schimbarea în bine mai GREA decât este? sursa: eva.ro


Noi cercetări arată că cei mai mulți oameni cred că schimbarea în bine e mai grea decât în realitate. Dacă ești în căutare de dovezi care să arate că majoritatea oamenilor cred că schimbarea e cruntă, nici nu trebuie să faci altceva decât să arunci un ochi pe internet, care e plin cu sfaturi (cum să scapi de dependențe, cum să schimbi ceva în bine, cum să te reinventezi etc.).

Dacă era simplu să schimbi ce e de schimbat, nu mai era nevoie de un munte de povețe și învățături, nu?
Dar este o diferență între a crede că schimbarea e grea și faptul că schimbarea chiar e grea. Oamenii sunt prea pesimiști atunci când vine vorba de șansele lor de a se realiza.

E mai ușor oare să „meargă rău“ decât să „meargă bine“?

S-a făcut o cercetare care a pornit de la întrebările: „Când s-au strâns suficiente probe care să demonstreze că o persoană s-a schimbat? E suficientă o probă? E nevoie de martori?“

Participanților la acest studiu li s-a pus această întrebare într-o mare varietate de contexte (pierderea greutății, performanța atletică, notele de la școală). Nu contează despre ce tip de schimbare întrebau psihologii, căci răspunsul era mereu același. Suntem mult mai sceptici în legătură cu schimbările pozitive decât în legătură cu cele negative, având nevoie de mai multe dovezi ca să credem că ceva s-a îmbunătățit decât atunci când lucrurile se înrăutățesc.

O așteptare despre un eșec sau un succes se poate transforma într-o profeție indusă

Propriul nostru pesimism irațional legat de dificultatea de a schimba ceva în bine face transformarea să pară aproape imposibilă și ne face să devenim descurajați mai repede decât ar trebui.

E vital să înțelegem că evoluția nu e chiar atât de imposibilă pe cât ne închipuim și cu siguranță suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea țelului nostru.
Când cercetătorii au creat un sport imaginar, X-ball, și le-au spus participanților că cei mai mulți oameni devin adevărați profesioniști, în ciuda dificultăților de la început, aceștia au devenit mult mai optimiști în legătură cu propriile lor șanse de a deveni buni jucători de X-ball.

Vestea bună e: nu numai că ai șanse mult mai mari să ai succes decât crezi, dar și simplul fapt că ești conștient de acest lucru îți sporește optimismul și, odată cu el, șansele de a face schimbări în bine. Gata cu justificările și dezamăgirile – mai bine scoate nasul în lume și îndeplinește-ți visul!

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md