Copilărie în singurătate: Mii de copii din Republica Moldova au părinții plecați peste hotare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în anul 2016 au fost luaţi la evidenţă 4.448 copii rămaşi fără îngrijire părintească, ceea ce este cu 6,6% mai mult față de anul precedent. Fiecare al treilea copil are vârsta de 7-10 ani (30,8%), iar 76,2% sunt copii din mediul rural.

Printre principalele motive de stabilire a statutului de copil rămas fără ocrotire părintească este plecarea peste hotare a unicului sau ambilor părinţi (60,6% din copii), decăderea din drepturi părinteşti (10,6%), ambii/unicul părinte decedat (8,1%) şi alte motive prin care părinţii nu sunt decăzuţi din drepturi, dar au survenit alte cauze, cum ar fi neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti și lipsa condiţiilor de trai.

Cel mai des copiilor rămaşi fără îngrijire părintească li s-au aplicat forme de protecţie familială, în special integrarea în familii extinse, plasarea sub tutelă/ curatelă la terța persoane, reintegrarea în familia bilogică, dar şi plasarea în instituţii de tip rezidenţial.

infografic1

În anul 2016 de către cetăţenii Republicii Moldova au fost adoptaţi 105 copii comparativ cu 88 copii în anul precedent, iar de către cetăţenii străini – 11 copii. Cel mai des au fost adoptați băieți, cetăţenii Republicii Moldova adoptând mai mult copii cu vârsta de 3-6 ani, iar adoptatorii străini mai mulți copii cu vârsta 7-10 ani.

Potrivit BNS, în Republica Moldova sunt circa 680 de mii de copii, iar fiecare a cincea persoană este în vârstă de până la 18 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...