(video) Cum profită preoții de credință. Cât costă și de ce trebuie să plătim pentru botez, cununie, nuntă

preturi main

Nu demult vi l-am prezentat pe Ion Andronache, un tânăr student la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, care și-a lansat primul video blog ortodox din Moldova, numit Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”. Tema de debut pe care a ales s-o abordeze este „taxele în biserică”, referindu-se la plățile pentru nunți, botezuri, înmormântări și alte servicii religioase impuse de Biserica Ortodoxă.

Deși bisericile susțin că taxele nu sunt obligatorii, ci mai degrabă donații benevole și fiecare „dă cât poate”, fără un buget prestabilit, nicio ceremonie nu poate avea loc. Dovadă a acestui lucru sunt și listele cu prețuri, pe care fiecare biserică le prezintă fără nicio mustrare de conștiință. Nu vorbim de liste cu prețuri schițate, ci de documente semnate și ștampilate. Un exemplu e Catedrala Mitropolitană din Capitală, unde există o listă cu prețuri pentru toate serviciile disponible cu ștampila oficială a secretarului Mitropoliei.

Comunitățile creștine s-au transformat în lăcașuri de prestare a serviciilor divine în care poți obține orice contra cost, este de părere Ion, iar prețurile nu sunt deloc accesibile pentru buzunarul oricui. Problema însă nu apare doar din cauza lăcomiei preoților, ci și din cauza enoriașilor. Tânărul spune că atât timp cât există cerere, va exista și ofertă.

Urmăriți mai jos videoul și vedeți cum explică fenomenul Ion Andronache și care sunt soluțiile în viziunea lui.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente