NASA plănuiește să „asculte” gheața satelitului Europa. Se poate descoperi chiar existența vieții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

NASA a anunțat că va lansa o misiune pe satelitul natural al lui Jupiter, Europa, în decurs de un deceniu. Miza este de a afla ce se găsește sub stratul de gheață care acoperă corpul ceresc.

Pentru a realiza acest lucru, NASA a oferit finanțare unei echipe de cercetători de la Universitatea din Arizona pentru a crea și a testa un seismometru special pe care landerul l-ar folosi pentru a asculta interiorul Europei.

Instrumentul SESE (Exploring the Subsurface of Europa) va ajuta la aflarea răspunsului la întrebarea dacă există sau nu viață sub stratul de gheață al satelitului, sau măcar dacă există condițiile necesare apariției vieții. Seismometrul „va asculta” valurile și mișcările din carcasa de gheață a Europei.

De asemenea, misiunea va determina dacă suprafața are pungi de apă (lacurile de subsuprafață – imaginea de mai jos) și cât de des ajunge apa la suprafață. Aceste locuri sunt cele mai bune pentru a căuta indicii cu privire la existența vieții.

SESE va folosi ca senzor un electrolit lichid, care îl va ajuta să fie funcțional într-un spectru mai larg de condiții și de asemenea va avea o mare sensibilitate pentru o arie largă de vibrații, oferind posibilitatea combinării mai multor seturi de date.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...