Un şef de post şi șase inspectori vamali, implicaţi într-o schemă de estorcare sistematică a banilor// VIDEO

Șeful Postului Vamal Centru 4 al Oficiului Poștal MD2000 din municipiul Chișinău, împreună cu șase inspectori vamali, un operator poștal, doi administratori a două întreprinderi și o persoană civilă sunt suspectați de corupere pasivă și activă. Potrivit oamenilor legii, aceștia ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 5 milioane lei.

Timp de trei luni de documentare, s-a stabilit că suspecții cu vârste cuprinse între 33 și 58 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind în perioada  din 1 iunie 2016 – până în prezent, sume de bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele.

În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea.

Iar în cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aceştia îi ameninţa cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.

Astfel, la 30 mai, afost reținut în flagrant Șeful Postului Vamal Centru 4 și administratoarea unei companii de poștă privată, în urma transmiterii unei sume mari de bani în valută.

Mijloacele bănești au fost depistate și ridicate din biroul de serviciu al șefului Postului Vamal. În schema frauduloasă, acesta avea rolul  de a coordona cu inspectorii vamali din subordine efectuarea controlului superficial și completarea unor chitanțe de plată mai mici decât cele ce urmează a fi achitate pentru devamarea mărfurilor, în schimbul unor sume de bani.

Concomitent, au fost efectuate 30 de percheziții la birourile de serviciu, domicilii și mijloacele de transport ale suspecților.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate listele persoanelor ce au remis colete și trimiteri poștale, liste cu datele persoanelor beneficiare de colete, notebook-uri cu informație ce vizează tranzacțiile economice, înscrieri de ciornă, baza de date contabilă, calculatoare, telefoane mobile, stickuri, contractele cu companii nerezidente, precum și ștampila unei entități economice înregistrate în Israel.

De asemenea, au fost ridicate documente vamale, un registru cu inscripții manuscris, o armă cu țeava lisă, trei cartușe calibru 12 mm, deținute ilegal, lei, dolari, euro, leve bulgărești, ruble ruseștii, bani proveniți pe urma activității infracționale și 38 mașini de cusut de model “Brother” fără acte de proveniență, depistate la domiciliul unei persoane civile bănuite în infracțiunea de activitate ilicită de întreprinzător.

Ca urmare a operațiunei desfășurate, au fost reținute 7 persoane pentru 72 de ore, dintre care: șeful Postului Vamal Centru 4 (Poșta), trei inspectori vamali ai Postului Vamal Centru 4 (Poșta), un operator al Oficiului Poștal, două persoane (administratori a două companii de Poștă privată), alții trei angajați vamali și o persoană civilă datorită faptului că colaborează cu organele de drept, sunt cercetați penal în stare de libertate.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ” Corupere pasivă și activă” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.

[youtube id=”yV3wl4hWtTg” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.