Diacov „drege busuiocul” după scandalul diplomatic: Au fost și situații mai tensionate în relația cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, încearcă să dreagă busuiocul, după ce ieri, Moscova a decis să expulzeze cinci diplomați moldoveni ca măsură de răspuns la acțiunile similare din partea Moldovei. Astfel, potrivit lui Diacov, în relațiile moldo-ruse au fost situații cu mult mai tensionate decât cea creată în urmă expulzării celor cinci diplomați ruși.

„Au fost situații și mai complicate. De exemplu, atunci când urma să fie semnat Memorandumul Kozak, erau deja făcute toate înțelegerile, Vadimir Putin trebuia să urce în avion și să vină la Chișinău, iar președintele de atunci, Vladimir Voronin, anunță că nu va semna”, a spus fruntașul democrat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Totodată, Diacov s-a pronunțat pentru îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse: „Viața nu se termină cu expulzarea diplomaților. Suntem obligați să găsim modalități pentru îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse. Noi vrem să avem relații bune cu Moscova”, a spus acesta.

Referindu-se la criticile aduse guvernării de către președinte Igor Dodon după declararea persoane non-grata a celor cinci diplomați ruși, Diacov a spus că acesta de multe ori ia decizii pripite, fără a se aprofunda în detalii.

„De când a fost ales președinte, Igor Dodon face declarații pripite, bazate pe emoții, de pe poziții de partid. Astfel de declarații își au justificarea în perioada electorală. Președinția este o instituție a statului, a Republicii Moldova, deci, Dodon trebuie să apere poziția statului, dar nu a partidului”, a declarat președintele de onoare al PDM.

Analistul Nicolae Negru a declarat în carul aceleași emisiuni că pentru Rusia nu este o premieră când îi sunt expulzați diplomații. „Și în Estonia doi diplomați ruși au fost declarați persoane non-grata sau să ne amintim și de scandalul când SUA a expulzat peste 30 de diplomați ruși. Așa probabil înțeleg rușii relațiile diplomatice. Înainte ca Chișinăul să-i declare persoane non-grata pe cei cinci, aceștia au fost convocați de mai multe or la Ministerul de Externe, li s-au expediate note diplomatice”, a spus Nicolae Negru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...