Juncker: Reintroducerea pedepsei capitale în Turcia, ar pune capăt negocierilor privind aderarea la UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană ar trebui să continue negocierile în privința aderării Turciei la Blocul comunitar, însă reintroducerea pedepsei capitale ar pune clar capăt acestui proces. Declarația aparține președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de Euronews, după ce președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, a afirmat că va aproba reinstalarea acesteia dacă Parlamentul propune această măsură sau în cazul în care pedeapsa capitală va fi votată în cadrul unui referendum.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2004 ca parte din campania de aderare la UE, însă recent, discuțiile privind o eventuală reintroducere a acesteia au fost reluate.

„Nu sunt de părere că negocierile privind aderarea Turciei ar trebui încheiate acum”, a afirmat Juncker în cadrul unei dezbateri studențești despre viitorul Europei.

„Oficialii europeni ar trebui în continuare să convingă Turcia că aceasta are propriile sale interese de a adopta reforma și de a avansa spre Europa decât să se îndepărteze de continentul european și valorile sale”, a adăugat Juncker.

Tensiunile dintre Turcia și UE au escaladat din cauza unor chestiuni legate de drepturile omului și securitate, dar Blocul comunitar depinde de ajutorul aliatului turc al NATO în privința migrației și conflictului din Siria.

După o întrevedere ce a avut loc săptămâna trecută între președintele turc și Donald Tusk, președintele Consiliului European, Erdogan a fost citat ca spunând că i-a fost prezentat un program ce se întinde pe parcursul a 12 luni pentru reluarea legăturilor diplomatice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...