Un oficial rus avertizează „capetele fierbinți” ale Moldovei să se trezească din mahmureală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Federația Rusă a decis miercuri să expulzeze cinci diplomați moldoveni, după ce autoritățile de la Chișinău au trimis acasă un număr similar de diplomați ruși. Senatorul rus Vladimir Jabbarov consideră că măsura reciprocă din partea Moscovei la acțiunile guvernului moldovean a fost „inevitabilă” și că în acest fel autoritățile moldovenești ar trebui să se trezească din „mahmureală”.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a decis să expulzeze cinci diplomați moldoveni din Rusia, drept răspuns față de acțiunile Chișinăului.

Cu toate acestea, ministerul rus de Externe și-a exprimat speranța că Chișinăul își va recunoaște „contra-productivitatea acțiunilor sale neprietenești” față de Rusia și „caracterul destructiv al pasului întreprins de partea moldovenească”, care merge „în contradicție cu principiile parteneriatului și încrederii reciproce”.

În context, Vladimir Jabbarov, fost ofițer KGB și general FSB, astăzi prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației (Senatul Rusiei), a declarat că expulzarea diplomaților moldoveni a fost inevitabilă după acțiunile guvernului moldovean.

„Adevărata putere în Moldova aparține guvernului, guvernul condus de serviciile secrete și Ministerul Afacerilor Externe au luat această decizie și iată răspunsul. Tradițional, se face așa. Ei au expulzat cinci diplomați ruși, noi expulzăm cinci diplomați moldoveni. Consider că acest răspuns va trezi din mahmureală „capetele fierbinți” ale Moldovei, care au luat această decizie (de a expulza diplomații ruși – n.r.)”, a declarat Jabbarov, conform Ria Novosti.

În opinia acestuia, expulzarea diplomaților ruși din Republica Moldova ar face parte din „lupta politică internă” a țării noastre.

„Nu cred că decizia are legătură cu activitatea diplomaților noștri. Probabil unii politicieni moldoveni sunt deranjați de relațiile domnului Dodon cu oficialii ruși, cum acesta a participat la 9 mai la Parada din Piața Roșie și s-a întâlnit cu președintele nostru (Vladimir Putin – n.r.) și mai târziu participarea acestuia la summit-ul OCEMN de la Istanbul, unde s-a întâlnit cu prim-ministru nostru (Dmitri Medvedev – n.r.). În contextul viitoarelor alegeri parlamentare s-a dorit să-l discrediteze pe Dodon”, a mai spus oficialul rus.

De menționat că preşedintele Igor Dodon a declarat miercuri că, prin expulzarea a cinci diplomaţi moldoveni, Rusia a răspuns simetric la acţiunile guvernării de la Chişinău care nu ţine cont de interesele cetăţenilor săi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...