(GRAFIC) Unde e logica ANRE? Dolarul și petrolul scad, benzina se scumpește

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat din nou prețurile la carburanți în această săptămână. Iar asta în ciuda faptului că prețul petrolului pe piețe internaționale a scăzut ușor, în timp ce dolarul american s-a depreciat consistent în raport cu leul moldovenesc.

Astfel, în perioada 31 mai – 13 iunie benzina auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 va ajunge să fie comercializată la prețul de 17,14 lei pentru un litru, iar motorina la prețul de 14,69 lei pentru un litru.

În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul benzinei auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 a fost majorat cu 24 bani, în timp ce prețul motorinei a crescut cu 29 de bani.

Dar decizia instituției de reglementare a domeniului energetic este cel puțin lipsită de logică, în condițiile în care la 16 mai, ziua în care fuseseră stabilite prețurile plafon precedente, barilul de petrol brent de tranzacționa cu 52,16 dolari, față de 51,72 dolari, prețul de la 30 mai, când au fost stabilite noile prețuri plafon.
Cattura

Diferența este mult mai mare atunci când este vorba despre cursul leu/dolar. Astfel, la 16 mai un dolar american se tranzacționa la 18,64  lei, conform cursului stabilit de Banca Națională.r4

Iar la 30 mai cursul stabilit de BNM pentru un dolar american era deja de 18,24 lei.er

Așadar, chiar dacă prețul petrolului a scăzut ușor, iar dolarul s-a depreciat semnificativ în raport cu leul în această perioadă, ANRE a decis să majoreze prețul carburanților. Iar asta chiar dacă tocmai prețul petrolului și cursul leu/dolar sunt principalele criterii pe care Agenția, cel puțin teoretic, le ia în considerare atunci când stabilește prețurile plafon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...