A cerut ruperea coperților unor cărți pe care scria „limba și literatura română”; Critici dure la adresa noului viceministru al Educației

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Critici dure la adresa noului viceministru al Educației, Lilia Pogolșa. După ce fosta ministră a Educației, Maia Sandu, a dezvăluit că acesta ar fi „cunoscută pentru aversiunea ei față de limba și istoria românilor”, Liliana Nicolaescu-Onofrei spune că în perioada comunistă proaspătul viceministru a dispus să fie rupte coperțile a peste 2000 de cărți, doar pentru faptul că pe el scria „limba și literatura română”.

Fostul viceministru al Educației Liliana Nicolaescu-Onofrei spune că în perioada comunistă, când Pogolșa executa funcția de viceministru al Educației a cerut să fie rupte coperțile a peste 2000 de exemplare ale unui material didactic finanțat de OSCE, doar pentru faptul că pe el scria „limba și literatura română”. Reacția acesteia a venit după ce presa a scris că Lilia Pogolșa ar urma să fie desemnată în funcția de viceministru al Educației, așa cum și s-a întâmplat în cadrul ședinței de astăzi a Executivului.

Citește și: Viceminiștri și șefi de agenții noi, numiți de Guvern. Cine sunt cei care vin în locul liberalilor

„Acest zvon m-a făcut să-mi amintesc cum, în perioada când executa această funcție în guvernul comunist, dumneaei, împreună cu alți colegi din minister și cu Tatiana Mlecico, pe atunci șefă a Departamentului pentru Relații Interetnice, a insistat să rupem coperțile de pe 2000 de exemplare ale unui material didactic finanțat de OSCE, doar pentru faptul că pe el scria „limba și literatura română”, nu moldovenească, deci nu corespundea Constituției, chiar dacă disciplina din curriculumul școlar se numea deja corect…La observația unui coleg de la minister despre faptul că „limba și literatura română” este denumirea disciplinei școlare, stipulate în curriculum, dna a zis: „Înseamnă că trebuie să schimbăm curriculumul…” Dar bănuiesc că acest moment nu este indicat în CV-ul său”, a scris pe o rețea de socializare fostul viceministru al Educației Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Citește și: Lilia Pogolșa, noul viceministru al Educației. Maia Sandu: Când eram ministru am încercat să o demit pentru „incompetență și abuz”

La anunțul că Pogolșa va fi numită viceministru al Educației a reacționat și lidera PAS Maia Sandu, care spune că atunci când ocupa funcția de ministră a Educației a încercat să o demită pe aceasta, pentru „incompetență și abuz”. „Când crezi că nu se poate mai rău, descoperi că în Republica Moldova se poate”, a reacționat Sandu făcând trimitere că „presa îndrăgită de Plahotniuc scrie că Lilia Pogolșa, actualul director al Institutului de Științe ale Educației, ar putea fi numită viceministru al Educației”, a reacționat Sandu.

„Cât am fost ministru am încercat să o demit din funcție pentru incompetență și abuz. Dar pentru că legislația muncii este deficientă, iar oamenilor care lucrau cu ea le-a fost frică să confirme în instanțe abuzurile, a trebuit să-i prelungim contractul”, anunță Maia Sandu.

Totodată, aceasta spune că Pogolșa ar fi reușit să discrediteze instituția pe care o conduce în situația în care profesorii au mare nevoie de instruiri de calitate. „Acum PD-ul vrea să o promoveze la minister pentru a distruge puținele lucruri bune care se mai fac acolo, inclusiv bacalaureatul corect”, mai spune fosta ministră a Educației Maia Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...