Codul muncii, modificat! Motiv de concediere va fi încălcarea repetată, într-un an, a obligaţiilor de muncă

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de Lege pentru modificarea și completarea a circa 20 de articole din Codul muncii al Republicii Moldova. Potrivit unei noi modificări, motiv de concediere va constitui încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancționat disciplinar.

Proiectul precizează că modificarea în cauză va avea ca efect excluderea diferitor interpretări în procesul de aplicare a temeiului respectiv de concediere.

Printre cele mai relevante modificări şi completări în Codul muncii mai figurează faptul că urmează a fi micşorate cu o treime atât durata maximă a şomajului tehnic cât şi mărimea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic.

Astfel, durata maximă a şomajului tehnic va constitui 4 luni în decursul unui an calendaristic (actualmente 6 luni), iar mărimea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic va constitui 50 la sută din salariul lor de bază (actualmente 75 la sută);

În plus, Codul muncii urmează a fi completat cu un nou articol întitulat ”Staționare”, care va reglementa în mod detaliat toate aspectele legate de staționare cum ar fi din vina cui poate fi produsă staționarea, modul de înregistrare a staţionării și retribuirea timpului de staţionare.

Concediile de odihnă anuale suplimentare se vor alipi la concediul de odihnă anual de bază. Completarea în cauză va avea ca efect asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale salariaților.

De asemenea, Codul muncii va stipula expres că, femeii, în baza unei cereri scrise, i se acordă (la momentul actual – i se poate acorda) concediul de odihnă anual înainte de concediul de maternitate sau imediat după el, sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.

De durata redusă a timpului de muncă, de concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu și de alte înlesniri stabilite de Guvern vor beneficia doar salariații trimiși la studii de către angajator, iar salariaţii care s-au înmatriculat în instituţiile de învăţămînt superior sau mediu de specialitate din proprie iniţiativă vor beneficia de anumite garanţii şi compensaţii doar în cazul în care acestea sînt prevăzute de contractul colectiv sau de cel individual de muncă;

Totodată, mărimea maximă a indemnizaţiei de eliberare din serviciu pentru prima lună de căutare a locului de muncă va fi limitată la șase salarii medii lunare. Modificarea propusă are drept scop reducerea poverii financiare pentru angajatori în caz de concediere a salariaţilor în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate sau în legătură cu lichidarea unităţii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.