Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un deceniu de asistență juridică…

Un deceniu de asistență juridică a experților norvegieni în R. Moldova

Piesa „Hamlet” va fi montată în în curtea Penitenciarului nr. 17

Timp de zece ani, experții norvegieni au acordat asistență juridică R. Moldova. Norvegia are o experienţă bogată de participare în cooperarea internaţională în domeniul supremaţiei legii, furnizând specialişti pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, OSCE sau prin cooperare bilaterală.

Scopul principal al Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) este de a oferi asistenţă în consolidarea competenţelor în sistemul justiţiei şi profesiilor juridice în vederea creşterii eficienţei instituţiilor care garantează drepturile omului şi statului de drept în R. Moldova în conformitate cu angajamentele şi obiectivele de integrare europeană a țării noastre.

Prin cooperarea Ministerului Justiției cu echipa NORLAM, a fost elaborată strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar pentru anii 2016-2020. Misiunea norvegiană a asistat la expertizarea domeniului, prin schimbarea esențială a politicilor de reeducare, aplicarea instrumentelor de motivare a deținuților și instruirea personalului din penitenciare.

„Împreună am găsit oportunitatea de a schimba realitatea dură din penitenciare, de a reconstrui un tot întreg, cu altă viziune. Astfel, consider că am devenit mai responsabili ca stat, găsind echilibrul între reeducare și securitate socială. Exprimăm speranța că astfel, vor fi înregistrate progrese pentru respectarea, apărarea drepturilor omului și alinierea la normele internaționale”, a declarat Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, în cadrul conferinței finale a Misiunii.

În ultima perioadă, experții au evaluat modul de funcționare a sistemului penitenciar. Recomandările propuse vor contribui la administrarea penitenciarelor cu un management eficient al resurselor umane, materiale și celor financiare. Proiectele educative pentru minori din penitenciarul Goian, renovarea blocului din sectorul de tip deschis al penitenciarului Rusca, terapia ocupațională pentru deținuții din penitenciarului Cricova, au fost proiecte ale experților ce au sporit eficiența instituțiilor privative de libertate.

O premieră pentru penitenciarul din Rezina a fost punerea în scenă a spectacolului „Hamlet. Proces”, după piesa lui William Shakespeare, jucat de 11 deținuți pe viață alături de actori profesioniști ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Acest proiect a fost unul din exemplele de abordare diferită a principiului de resocializare a condamnaților, o terapie prin teatru.

De-a lungul timpului, în echipa NORLAM au activat profesionişti înalt calificaţi din Norvegia, reprezentanţi ai întregului „lanţ al justiţiei” (judecători, procurori, avocaţi, consilieri de probaţiune, şefi de penitenciar). Activitatea lor a derulat în baza Memorandumului bilateral, semnat pe 3 mai 2007 de Guvernul R. Moldova şi cel al Regatului Norvegiei.