Viceminiștri și șefi de agenții noi, numiți de Guvern. Cine sunt cei care vin în locul liberalilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După demisia miniștrilor, viceminiștrilor și șefilor de agenții delegați de Partidul Liberal din funcțiile ocupate, Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi numirea mai multor persoane în funcțiile de viceminiștri, urmând a fi împuterniciți temporar cu funcții de conducere, precum și șefi la unele agenții din subordinea Cabinetului de miniștri. Cât ține de noi miniștri, aceștia nu vor fi numiți în condițiile în care săptămâna viitoare Cabinetul de miniștri urmează să aprobe o nouă structură a Guvernului, solicitând susținerea în Parlament.

Astfel, Ion Apostol a fost numit în funcția de viceministru al Mediului. Acesta exercita funcția de director al Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, a deținut în trecut și funcția de viceminitru al Mediului, a activat în cadrul mai multor instituții publice, precum Centrul Național de Sănătate Pblică și Departamentul de Situații Excepționale. Are experiență de lucru în cadrul unor proiecte internaționale sub egida ONU.

Apostol

Anatol Usatîi a fost numit în funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructura Drumurilor, eliberându-l din funcția deținută anterior. Acesta are mai bine de 15 ani de experiență managerială în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor în sectorul public, avansând de la postul de specialist principal în cadrul Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor până la funcția de viceministru. Este licențiat în Economie și Relații economice internaționale.

Usatîi

Totodată, Lilia Pogolșa a fost numită în funcția de viceministru al Educației. Aceasta are o experiență vastă în domeniul promovării politicilor educaționale și de cercetare. Din 2008 până în prezent a exercitat funcția de director al Institutului de Științe ale Educației. De asemenea, a deținut și funcția de viceministru al Educației. Are titluri științifice de doctor în științe istorice și doctor habilitat în pedagogie.

Pogolșa

În funcția de director al Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale a fost numit Adrian Cazacu. Acesta a activat anterior în cadrul Ministerului Mediului și instituțiilor din sfera de competență a acestuia precum Agenția de Stat pentru Geologie, deținând funcția de prim-vicedirector și director general, și Agenția Apele Moldovei. De asemenea, a exercitat funcții în cadrul Primăriei municipiului Chișinău.

Adrian Cazacu

Vitalie Bârsan a fost numit în funcția de director general al Agenției pentru Rezerve Materiale. Acesta a absolvit Facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova, are o experiență profesională de 16 ani în funcții de conducere și administrare a unor companii private. Are un șir de specializări profesionale externe.

Bîrsan

Nu în ultimul rând, Lilia Bolocan a fost numită în funcția de director general al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), care a mai exercitat această funcție în perioada 2009-2015 atunci fiind numită de Partidul Liberal Democrat din Moldova. Aceasta are o vastă experiență în domeniul dat, precum și în cel educațional și de formare continuă. Deține titlul științific de doctor.

Bolocan

Premierul Pavel Filip a menționat că a semnat deja o dispoziție privind numirea lui Oleg Rotaru în funcția de director interimar al Agenției Servicii Publice.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a acceptat cererile de demisie depuse de:

  • Igor Talmazan și Victor Margoci, din funcțiile de viceministru al Mediului;
  • Cristina Boaghe și Vasile Marina, din funcțiile de viceministru al Educației;
  • Vitalie Rapcea, din funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor;
  • Andrei Juraveli, din funcția de director al Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale;
  • Ion Ciobanu și Mihai Pașcobschi, din funcțiile de director și vicediretor al Agenției „Moldsilva”;
  • Nicolae Hîncu, din funcția de director general al Agenției pentru Rezerve Materiale;
  • Octavian Apostol, din funcția de director general al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală;
  • Mihai Roibu, din funcția de director al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...