Scrisoarea unui părinte către administrația liceelor: Încetați să organizați careuri de început și sfârșit de an școlar

VVV_9888
Foto: Fotografie-simbol

Un părinte după ce a stat cu copilul său în soare ascultând discursuri din partea administrației, și în același timp văzând exemplul altor licee care au renunțat la practica de a organiza un careu de început și sfârșit de an, cere administraților liceelor care sunt împuternicite să decidă să renunțe la această practică, deoarece din mai multe de vedere este inutilă și inumană.

Cum arată sărbătoarea ultimului sunet, văzută cu ochii copiilor și a părinților

„Poate sunt eu un părinte mai puțin „pământean” și aștept prea multe de la un sistem pus pe rol de zeci de ani, dar nu pot înțelege ce valoare adăugată are un careu la final de an?! Nu e prima dată când îmi pun întrebarea și sper să nu fiu unica care gândește „altfel”.

Cum vede un școlar de clasele primare acest culminant eveniment?

Trezirea la o oră obișnuită, cu un buchet de flori în mână și îmbrăcat(ă) în alegerea părintelui, se grăbește micuțul/micuța la școală. Nimic special până în momentul în care ajungi în fața școlii și încerci din răsputeri să îți găsești clasa. Într-un final, ai găsit-o! Fericit că începe vacanța mare, aștepți începutul sfârșitului. Nu mai menționez că elevii, de regulă, încep orele la o oră fixă, iar acel început de careu se mai amână cu o jumătate de oră. Motivele amânării: necunoscute pentru mulțimea umilă ce așteaptă vacanță…De ce ar trebui să fie informați?!

De-ar fi jumătatea aia de oră unica problemă, cu toții ar trece-o cu vederea! Pe la aproape 9, începe! Dacă copiii sunt din clasă cu profil de dans, neapărat trebuie să danseze…undeva la închidere, după toate discursurile. În tot acest timp, preț de o oră și jumătate, umili și CUMINȚI trebuie să-și aștepte rândul. Să zici că îți bați joc de propriul copil punându-l în fața soarelui, fără strop de apă pus la dispoziție sau o protecție solară, e ca și cum nu ai spune nimic.

VVV_9913

Între timp, discursurile administrației curg gârlă: director/directoare, președintele asociației părintești, foști absolvenți cu funcții înalte, medicul șef de la policlinica de pe sector, până și polițistul de sector – toți în prezidium și cu un cuvânt de spus. Oare ce rău au făcut elevii ăștia mici și cui, pentru a „merita” aceste ascultări și luări aminte sub razele directe ale soarelui și la o temperatură de 30 de grade Celsius?! Cineva i-a întrebat pe ei, elevii, cum își doresc să fie ultimul sunet?! Mă îndoiesc că măcar unul ar vrea să stea drept, aliniat, ascultând discursuri de la nu-știu ce specialist principal la DGETS sau polițist de sector!

Domnilor și doamnelor Directori, poate e cazul să încetăm cu practica de armată și să începem a ne respecta copiii?! Ei nu sunt o mulțime de creiere ce aduc diplome pe care le afișați ca merite ale instituției ce o conduceți – au suflete și dorințe! Puteți începe prin a-i întreba dacă își doresc un 1 septembrie 2017 similar cu acest ultim sunet de astăzi!”

Reamintim că până în 2014, atât ceremonia de început, cât și cea de sfârșit de an școlar erau obligatorii. Din 2015, petrecerea acestora rămâne la discreția instituțiilor de învățământ. Liceul Teoretic „Spiru Haret” este prima instituție care a decis să renunțe la careu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente