Liberalii au votat actualul Guvern, controlat de Partidul Democrat - un guvern învestit noaptea de o majoritate pestriţă, creat, potrivit presei de la Chişinău, „prin şantaj şi corupţie”. Învestirea pe furiş a Guvernului a generat proteste spontane în timpul cărora liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost bătut, umilit şi numit „Iuda!” de către protestatari.

Din ianuarie 2016 până vineri, 26 mai 2017, PL a făcut parte dintr-o majoritate parlamentară detestată, ce nu mai reprezenta emanaţia votului cetăţenilor la ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014 şi care a pus pe umerii cetăţenilor miliardul de dolari furat din sistemul bancar al ţării.

„Am acceptat asta ca să salvăm cursul european, ca să evităm alegerile parlamentare anticipate, care ar fi adus la putere pro-ruşii lui Igor Dodon”, a explicat liderul PL. Faptul că a acceptat să guverneze alături de Vlad Plahotniuc, personajul politic cu cel mai mare anti-rating (98%) din Moldova, a transformat PL-ul într-un partid marginal, cu o cotă de popularitate de sub 1% (potrivit sondajelor). Prin gestul său, PL-ul a compromis şi ideea unionismului - platformă politică ce i-a ajutat pe liberali să acceadă în Parlament.

Combinaţia lui Plahotniuc şi rolul lui Iurie Leancă

De fapt, un acord de coaliţie între PDM şi PL, după arestarea şi condamnarea liderului PLDM, Vlad Filat, nici nu a existat. Rodul înţelegerii Plahotniuc-Ghimpu - coaliţia controlată de oligarhul Plahotniuc, nici măcar nu a avut o denumire, aşa cum se obişnuia până atunci. Liberalii au primit doar câteva funcţii guvernamentale (Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Apărării şi Ministerul Transporturilor), democraţii lui Vlad Plahotniuc preluând în totalitate controlul asupra instituţiilor de forţă, asupra Procuraturii, asupra justiţiei în general, asupra Vămii şi Inspectoratului Fiscal după expulzarea de la guvernare a PLDM şi trimiterea lui Vlad Filat la puşcărie.

Deşi se pare că avea combinaţia de rezervă pregătită (prin fărâmiţarea fracţiunii PLDM) în eventualitatea în care trocul cu PL ar fi eşuat, Plahotniuc a preferat să împartă guvernarea cu Mihai Ghimpu, pentru ca Iurie Leancă (cel în jurul căruia a fost creat, în aprilie 2017, „grupul popularilor europeni”, care vor înlocui de acum încolo deputaţii PL în noua majoritate parlamentară) să poată face pe opozantul cu viziuni pro-europene la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

De ce? Ca să subţie, în primul tur, felia de electorat a candidatului comun anti-sistem, Maia Sandu, în favoarea candidatului pro-rus Igor Dodon. Leancă a refuzat să se retragă din cursa electorală pentru a-i spori şansele candidatului comun de centru-dreapta, Maia Sandu, chiar dacă însăşi preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, i-a cerut acest lucru printr-o scrisoare publică. „Din segmentarea electoratului de centru-dreapta au de câştigat doar pro-ruşii şi oligarhii care nu au niciun interes în a avea o Republică Moldova prosperă şi democratică. Îl îndemn insistent pe Iurie Leancă să se retragă din cursă şi să sprijine candidatul comun”, declara la 15 octombrie 2016, preşedintele PPE, Joseph Daul.

Recent, după ce PL a dat primele semne că s-ar putea rupe de Plahotniuc, în cadrul unei emisiuni la RTR-Moldova Iurie Leancă a recunoscut că „grupul popularilor europeni” din Parlament este parte a coaliţiei de guvernare: „E logic că facem parte din actuala majoritate parlamentară. Noi vom susţine toate proiectele menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor şi pentru avansarea în procesul de integrare europeană”. De asemenea, Iurie Leancă a lăsat să se înţeleagă că ar accepta funcţia de ministru de Externe după reformarea Guvernului anunţată de Plahotniuc.

Moldova, încotro?

Pentru orice observator atent a realităţilor politice din Republica Moldova este clar în acest moment că, prin jocurile de culise care au loc, se pregăteşte terenul pentru o guvernare de stânga ce va rezulta din alegerile parlamentare din 2018 - o guvernare socialisto-democrată menită să păstreze intact sistemul oligarhic construit prin corupţie şi şantaj de actuala guvernare. Treptat, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti vor fi limitate, spiritul protestatar - înnăbuşit, recomandările UE - ignorate, iar în cele din urmă Moldova s-ar putea pomeni cu un regim dictatorial care va ţine moldovenii în captivitate prin sărăcie, prin media controlată şi prin poliţie politică, comentează Deutsche Welle.