01:59:45 20.04.2024
Stiri

Controlul comun moldo-ucrainean din punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc începe astăzi

Politică 31.05.2017 12:00 Vizualizări1495 Autor: Ziarul National
Controlul comun moldo-ucrainean din punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc începe astăzi Independent


Controlul comun moldo-ucrainean din punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc, situat pe segmentul transnistrean al R. Moldova, începe de astăzi, 31 mai, în pofida nemulțumirii Tiraspolului.

Guvernul de la Chișinău susține că acest control comun este sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM, și se va desfășura în două etape.

La prima etapă, preconizată pentru aproximativ şase luni, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova, împreună cu structurile ucrainene, vor efectua controlul în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană. În acelaşi timp, angajații Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova şi vor oferi informaţii pertinente persoanelor interesate vizând legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice. Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Produsele de origine vegetală şi animală vor putea fi introduse şi scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare şi veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare şi fără achitarea a careva plăţi.

„Efectuarea controlului în comun în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc are drept scop de a facilita traficul de mărfuri, al mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”, în particular, prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv ale celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor”, susține Guvernul.

Anterior, așa-zisului șef al departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a amenințat R. Moldova cu reizbucnirea unui conflict armat pe Nistru, asemenea celui de acum 25 de ani.

Tiraspolul consideră că instituirea unui control comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk ar conduce la instituirea unei blocade economice a Transnistriei și ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina și cele din stânga Nistrului.

„Nu există niciun mecanism de separare a structurilor de forță, nu există niciun mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezența lor ar putea genera din start conflict, un conflict în care se vor confrunta populația transnistreană cu forțele moldovenești, pe teritoriul Ucrainei. Pare a fi vorba de un coctail Molotov pe care cineva încearcă să-l pregătească”, a declarat Vitali Ignatiev.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md