(SONDAJ) PSRM, PAS și PD ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri. PPDA și PN, în marja de eroare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat sunt formațiunile care ar trece în Parlament în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în cadrul actualului sistem electoral. Alte două partide, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și „Partidul Nostru”, se încadrează în marja de eroare, având teoretic șanse de a completa rândurile formațiunilor din Legislativ.

Aceasta arată datele unui sondaj de opinie realizat recent de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova pe un eșantion de 1872 de persoane, având o marjă de eroare de +/-3%.

Astfel, potrivit sondajului, PSRM ar lua 53,1% din voturile respondenților, PAS s-ar alege cu 20,6% din voturi, iar PDM – cu 9,8%. Celelalte două formațiuni, PPDA și PN, a acumula câte 5,6% și respectiv 5,1% dintre voturi. Celelalte formațiuni politice ar acumula câte 2% și mai puține procente.

Sondajul mai arată că fostul lider socialist, președintele Igor Dodon este actualmente cel mai popular politician, în el având încredere 55,6% din respondenți. Contracandidatul acestuia la alegerile prezidențiale, liderul PAS, Maia Sandu, este pe poziția secundă cu 21,2% de încredere, în liderul PPDA, Andrei Năstase, au încredere 4,9% dintre respondenți, în cel al „Partidului Nostru”, Renato Usatîi – 4,3%, iar în cel al PD, coordonatorul Coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc – 4,1%, urmat de premierul Pavel Filip (2,2%), liderul comunist, Vladimir Voronin (2,1%), președintele PSRM, Zinaida Greceanîi (1,9%), președintele Parlamentului, Andrian Candu (1,6%), liderul liberal, Mihai Ghimpu (0,9%), liderul PPEM, Iurie Leancă (0,7%), în timp ce alte personalități au fost numite, cumulativ, de 0,5% dintre respondenți.

Amintim că un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners la comanda PDM, prezentat recent, arăta că în cazul organizării unor alegeri parlamentare duminica viitoare, în Parlament ar ajunge 5 formațiuni politice, fiind vorba de PSRM (39%), PAS (15%), PDM (8%), PPDA (6%) și PCRM (6%). Potrivit autorilor, sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste 12 mii de persoane, fiind cel mai mare sondaj public realizat până acum în țara noastră.

Screenshot_46 Screenshot_47 Screenshot_43 Screenshot_44


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...