Începe controlul în comun în punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc

Din 31 mai, în punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc va demara efectuarea în comun a controlului moldo-ucrainean. Controlul în comun în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc se va desfăşura în două etape.

La prima etapă, preconizată pentru aproximativ şase luni, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova, împreună cu structurile ucrainene respective, vor efectua controlul în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană.

În acelaşi timp, angajații Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova şi vor oferi informaţii pertinente persoanelor interesate vizând legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice.

Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Produsele de origine vegetală şi animală vor putea fi introduse şi scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare şi veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare şi fără achitarea a careva plăţi.

Efectuarea controlului în comun în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc are drept scop de a facilita traficul de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”.

Astfel, aceasta va avea loc prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv a celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare