Proiectul HerArt: Puțini oameni pot numi cinci femei din artă – nu-i așa?

herart1

Probabil primul nume care îți trece prin minte este Frida Kahlo. Au mai rămas încă patru și cu siguranță nici un nume nu-ți vine pe limbă. Iată de ce a fost necesară apariția unei aplicații mobile ca HerArt.

La începutul acestui an Muzeul Național al Femeilor în Artă, din Washington D.C., a lansat o provocare prin care ruga internauții să numească 5 femei artiste (#5WomenArtists). E destul să răsfoiești o carte de istoria artei sau să te uiți la lucrările expuse în muzee, ca să-ți dai seama de ce nimeni nu poate trece de Frida Kahlo.

Și problema nu este că arta făcută de bărbați este cumva mai superioară sau mai sofisticată după tehnici, decât cea a femeilor sau că nu sunt lucrări semnate de femei ca să le expui. Problema este discriminarea sistemică din lumea artei și nu doar. De exemplu, doar 3 – 5% din colecțiile permanente ale muzeelor din Statele Unite și Europa sunt semnate de femei. Iar cele mai mari muzee din lume Muzeul Britanic (apărut în 1753), Muzeul Luvru ( apărut în 1793) și Muzeul Metropolitan de Artă din New York (apărut în 1870) niciodată nu au avut la conducere o femeie. Iar dacă credeți că pur și simplu nu este ce de studiat, deoarece femeile în trecut nu au ales să facă artă, atunci cum explicați faptul că în 1723, pictorița olandeză Margareta Haverman a fost dată afară de la Academia Regală, când pictura pe care a prezentat-o, a fost descrisă ca prea bună, pentru a fi creată de o femeie.

Multă lume nu vrea să discute despre discriminare. Îi face să se simtă incomod. Astfel, că aplicația și proiectul pe care vrem să-l lansăm nu te scutește de o discuție, dar pur și simplu o face mai ușoară. Ea poate începe de la un simplu „Știai că Natalia Dumitresco, este îngropată împreună cu soțul ei Alexandru Instrati, în același mormânt cu Constantin Brâncuși?” Sau „Știai că una din cele mai populare artiste din Marea Britanie a fost Laura Knight?” Iar uneori oamenii sunt ignoranți prin alegere, iar alteori nu sunt expuși informației alternative. HerArt vrea să creeze o platformă pentru o vizibilitate mai mare a artistelor care au influențat și influențează lumea artei. Deși acum suntem doar cu o pagină de Facebook și cont pe Instagram, lucrăm mult ca să ajungem să lansăm o aplicație mobilă care în fiecare zi o să-ți schimbe wallpaper-ul telefonului cu o lucrare semnată de o artistă. Deja am reușit să le povestim celor 160 de fani si 100 de followeri despre 57 de artiste. Acestea vin de pe toate continentele și curentele artistice.

herart1

După ce lansăm aplicația cu siguranță ne vom gândi la alte evenimente care să creeze o comunitate sau să unească comunitatea celor pasionați de artă. De exemplu pe #diez vor apărea materiale scurte și interesante în fiecare lună, care-ți vor povesti cele mai interesante momente din viață unor artiste care merită toată atenția ta. Astfel ca la anul când mai apare vreo campanie care te provoacă să numești cinci femei artiste, să nu ne mai blocăm după Frida Kahlo.

Dacă ai idei și sugestii, vrei să te implici, atunci nu ezita să ne contactezi pe rețelele de socializare. Pe curând

Text de Nata Andreev

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente