Granturile scad, împrumuturile cresc: De ce „seacă” râul de granturi externe primite de Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În primele patru luni ale acestui an ţara noastră a primit granturi externe în valoare de doar 43,8 milioane lei, de trei mai puţin ca în anul 2016 şi de 10 ori mai puţin ca în anul de criză 2015.

Dacă comparăm cu anul 2014, apoi rezultatul este chiar de 17 ori mai mic. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor acesta este cel mai prost rezultat înregistrat la acest capitol în ultimii zece ani, scrie mold-street.com.

Instituţia are şi o explicaţie: „Această micșorare a fost cauzată de reducerea intrărilor din granturi externe, în urma finisării în anul 2016 a unor proiecte investiționale, precum și de desfășurarea cu întârziere a licitațiilor la proiecte și insuficiența capacităților instituționale de implementare a proiectelor și programelor de valorificare a resurselor planificate”, se arată într-un raport privind executarea bugetului pentru primele 4 luni ale acestui an.

În același timp, Ministerul Finanțelor raportează o creștere de aproape 5 ori a valorii împrumuturilor externe: de la 285, 7 milioane lei în 4 luni ale anului 2016, la circa 1,42 miliarde lei în aceeași perioadă a anului 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...