Fostul restaurant „La Izvor” din parcul cu acelaşi nume a fost gestionat de firma Ghiocel Dalb, care în 2010, a fuzionat prin absorbţie cu Finpar Invest. Lăsat în paragină, restaurantul este totuşi păzit de angajaţii firmei Argus, la fel afiliată liderului PD, dar şi un câine legat în curte. Proprietarul nu s-a mulţumit cu atât. Compania a cerut în instanţa de judecată şi dreptul asupra celor două insule. Acum câţiva ani, Primăria a fost obligată de Curtea Supremă de Justiţie să le dea în arendă.  

„Insulele despre care s-a vorbit mult în anii precedenţi vor fi întoarse Primăriei. Nu va mai fi nicio construcţie. Nu se prevede nimic. Restaurantul cred că va fi reconstruit, va rămânea cu destinaţia respectivă”, ne-a declarat arhitectul şef al municipiului Chişinău. 

Fondator unic al Ghiocel Dalb SRL este compania americană Power Investment LLC. Ultima apare în calitate de asociat unic şi la SRL Briat & Co care a cumpărat cafeneaua „Guguţă” din Grădina Publică Ştefan cel Mare. În 2010, şi Briat & Co a fuzionat cu Finpar Invest. Compania îşi doreşte să construiască un hotel cu circa 15 etaje în locul vechei cafenele. Proiectul este subiect al unui proces de judecată. Decizia finală urmează să o ia Curtea Supremă de Justiţie, care până în prezent a amânat de cinci ori examinarea cazului. 

„Aşteptăm decizia finală. Dacă CSJ va decide să le permită, vom fi puşi în faţa faptului că va trebui şi noi să le permitem. Pe noi ne obligă şi ne dau termen. În caz contrat, urmeză proces-verbal, amendă. Ne întâlnim cu astfel de cazuri”, a explicat Sergiu Borozan.

Potrivit experţilor, de multe ori instanţele de judecată sunt cele care dau verdictul şi decid soarta anumitor terenuri, dar şi a unor proiecte, chiar şi în detrimentul public. „Cert este că undeva este bătătorită o schemă. Deseori se merge pe calea deciziilor judecătoreşti. Aici este cea mai mare problemă. Îmi apare întrebarea, în baza căror acte judecătorul ia decizia de a obliga autoritatea publică locală de a elibera acelaşi certificate de urbanism sau autorizaţie de construcţie. În baza cărei legi?”, s-a întrebat experta Iuliana Cantaragiu de Centrul Naţional de Mediu. 

„Dacă ei se vor comporta tot aşa cum s-au comportat nu văd un pericol. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Finpar Invest, ei nu au arătat că ar dori să meargă peste capete ca să realizeze acele idei pe care le au”, a spus viceprimarul Nistor Grozavu despre interesul Finpar Invest faţă de mai multe terenuri din parcurile din Capitală, înainte să ajungă în arest.

Anterior, compania Finpar Invest a mai deţinut o clădire abandonată, aflată pe malul unui lac din Parcul „Valea Trandafirilor”. Aflăm de pe inscripţia lăsată pe uşă că edificiul a fost păzit de firma Argus. Potrivit datelor de la Cadastru, firma a cumpărat imobilul cu o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi încă în anul 2005 de la o altă întreprindere - Timoş A.I. Aceasta a intrat în posesia edificiului în urma unei licitaţii publice, cu 12 zile înainte să-l vândă companiei Finpar Invest. La sfârşitul anului trecut Finpar Invest a vândut terenul firmei Alfa Capital SRL. Acum edificiul este ipotecat pentru un milion de lei, până în 2021. 

Contactaţi de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice, foşti şi actuali reprezentanţi ai Finpar Invest nu au răspuns la telefon.