10:46:54 25.04.2024
Stiri

Primele reacţii de la Trump şi May, după ce Merkel a anunţat o ruptură a Europei de SUA şi UK

Știri 31.05.2017 08:00 Vizualizări1970 Autor: Ziarul National


Primele reacţii de la Trump şi May, după ce Merkel a anunţat o ruptură a Europei de SUA şi UK Sursa: ziare.com

Preşedintele Donald Trump şi premierul Theresa May au reacţionat, după ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat că europenii „trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini” pentru că nu se mai pot baza pe americani şi pe britanici.

Liderul de la Casa Albă a continuat atacurile la adresa părţii germane, acuzând o lipsă de implicare a acesteia.

„Avem un uriaş deficit comercial cu Germania, plus că plătesc mult mai puţin decât ar trebui către NATO şi armată. Foarte rău pentru Statele Unite. Asta se va schimba”, a scris pe Twitter Donald Trump.

În schimb, premierul britanic Theresa May a spus că vrea să menţină un parteneriat puternic cu Uniunea Europeană, pe tema securităţii şi comerţului. Liderul de la Londra crede că este corect că restul blocului european să privească la viitorul său, însă a clarificat că Marea Britanie vrea să rămână un partener cheie.

„Nu vom părăsi Europa. Vom părăsi Uniunea Europeană. Dorim în continuare un parteneriat profund şi special cu celelalte 27 de ţări din UE şi vom fi dedicaţi în continuare să lucrăm cu alţii în Europa atât în termenii unui acord cuprinzător de liber schimb, cât şi în termenii securităţii noastre”, a spus May, citată de agenţia Reuters.

Amintim că, duminică, Angela Merkel a precizat că Germania şi Europa urmăresc să rămână în relaţii bune cu Statele Unite şi cu Marea Britanie, însă „trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin”.

Luni, Berlinul a venit cu precizări, prin purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, care a transmis că afirmaţiile de duminică vin din partea unei persoane care este o „atlantistă convinsă”.

„Pentru că relaţiile trans-atlantice sunt extrem de importante pentru cancelar, este corect, din punctul său de vedere, să vorbească deschis despre diferende”, a mai spus Siebert. Cu alte cuvinte, tocmai importanța acestor relaţii face ca şi vorbele cancelarului să cântărească mai mult.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md