(foto) Un weekend la Hâncești: Ce poți vizita timp de două zile în ținutul verde din inima țării

trip

Moldova poate fi descoperită și începând cu raionul Hâncești. Pe lângă palate, mănăstiri și muzee, Hânceștiul abundă în culoare, liniște și o mulțime de oameni deschiși să-și împartă experiența cu toți cei care pășesc pe ținutul verde din inima Moldovei. Asta a descoperit și un grup format din jurnaliști, bloggeri și instagrammeri, care timp de un weekend au pornit să străbată locurile pitorești din centrul țării în cadrul lansării Clusterului de Turism Hâncești. În timpul călătoriei, aceștia au vizitat nouă obiective turistice și au avut parte de o degustare de vinuri organizată de Vinăria Hâncești.

Un pahar de vin în Palatul lui Manuc

Prima destinație a fost Conacul lui Manuc Bei sau Manuc Bey (oficial – Complexul istorico-ahitectural Manuc Bey). Palatul lui Manuc, cum se mai obișnuiește să i se spună, este construit în stilul clasicismului francez și reprezintă o adevărată bijuterie în colecția destinațiilor turistice ale Hânceștiului, datând cu secolul al XIX-lea. Începând cu 2014, complexul a trecut printr-un amplu proces de restaurare în urma unui contract de grant semnat între Autoritatea de Management a Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hâncești. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.

Impresionați de măreția și frumusețea Palatului lui Manuc, turiștii au fost invitați la o degustare de vinuri organizată de Vinăria Hâncești. Aroma fină de struguri s-a răspândit prin galeriile subterane ale Palatului, creând o adevărată atmosferă de epocă.

Un foc de tabără la Ciuciuleni

Următoarea oprire într-o călătorie la Hâncești trebuie să fie la Muzeul de Etnografie și Istorie din Ciuciuleni, care înglobează în cele 12 săli, exponate unice ce prezintă publicului evoluția celor mai răspândite meșteșuguri: împletitul din fibre vegetale, croșetarea, olăritul, portul popular, țesutul covoarelor, prelucrarea lemnului. Mostrele din acest muzeu sunt autentice și datează din secolele XII-XX.

După o zi istovitoare, dar plină de peisaje care bucură vederea, epuizați și copleșiți de frumusețea ținutului Hâncești, grupul a avut parte și de un foc de tabără la agropensiunea din Ciuciuleni. Răcoarea de seară i-a apropiat mai mult, își făceau loc unul lângă celălalt sub plapumele groase, iar zumzetul vocilor nu mai contenea. Sub sunetele chitarei, au răsunat melodii, povestiri și emoțiile călătoriei.

Rătăcind prin Codrii Moldovei

Dis-de-dimineață, în ziua de duminică, micul grup a avut parte de o drumeție prin Codrii Moldovei, frumusețea naturii însă i-a cam derutat. În consecință ei s-au rătăcit, dar au ieșit repede din încurcătură pentru a ajunge într-un final la Mănăstirea Hâncu, un loc unde liniștea alină sufletul mai mult decât mii de cuvinte. Acest lăcaș din raionul Nisporeni, fondat în 1678, este o mănăstire pentru călugărițe, care în era tehnologiilor au ales să se desprindă de tot ce îi este indispensabil unui om modern. Ele trăiesc în armonie cu natura, iar momentul cel mai plăcut din totalitatea activităților zilnice este rugăciunea, în timpul căreia se stabilește o interconexiune cu forța supremă.

În Mirești, jurnaliștii, instagrammerii și bloggerii au făcut cunoștință cu meșterul olar Adrian Onuța, unul dintre puținii olari rămași să păstreze tradițiile transmise de strămoșii noștri. Arta olăritului a fost moștenită de la bunicul acestuia, care des i se arăta în vis cu puține cuvinte de îndrumare. Piese nemaipomenite se nasc pe roata meșterului, dat fiind faptul că Adrian depune o parte din sine în tot ceea ce face, iar ce e făcut cu dragoste va avea durabilitate și în timp.

La Nemțeni, grupul a fost invitat la Gimnaziul „Constatin Tănase”, unde cuminți pe perete sunt așezate, într-o galerie de artă, 65 de tablouri donate de către cetățeanul de onoare al satului, pictorul Timotei Bătrânul. El relevă în tablourile sale dragostea față de patrie și în special față de locurile unde a copilărit, aducându-i astfel un omagiu localității sale de baștină.

Același gimnaziu găzduiește și o sală dedicată lui Constantin Tănase. Obiectele personale și volumele acestuia sunt amplasate cu grijă într-un mic birou improvizat.

Profitând de ocazie, am vizitat și Lunca Prutului din același sat.

O plimbare în trecut prin Curtea Domnească a lui Alexandru Lăpușneanu

Ultima, dar nu cea din urmă destinație propusă grupului este localizată în Lăpușna. Curtea Domnească a lui Alexandru Lăpușneanu face parte din „Ruta Orașelor Medievale” ale Republicii Moldova. Pivnița, singura care a rămas intactă, se presupune că făcea legătură cu subteranele din Lăpușna, care constituiau un adevărat sat subteran cu căi de acces la Curtea Domnească. Conacul a început să fie reconstruit cu fonduri europene, însă, cu părere de rău, la epuizarea acestora, reabilitarea măreței reședințe a fostului domnitor a fost amorțită, până în momentul de față fiind în așteptarea noilor investiții.

După două zile epuizante, dar încărcate de un amalgam de impresii și emoții, grupul s-a îndepărtat de Hâncești, cu regrete că timpul s-a scurs prea repede și cu promisiunea de a se mai întoarce.

Infotripul creat în cadrul Clusterului de Turism Hâncești a avut drept scop promovarea destinațiilor turistice ale ținutului în rândul turiștilor din Moldova și România.

Valeria Batereanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente