Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune avocatul lui Nistor…

Ce spune avocatul lui Nistor Gozavu despre revenirea acestuia la conducerea Primăriei

Viceprimarul Nistor Grozavu a fost eliberat din arest la domiciliu și urmează să fie cercetat penal sub control judiciar. Decizia a fost luată de către magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău care au admis demersul apărării. Informația a fost confirmată de către avocatul său Iurie Mărgineanu. Întrebat dacă viceprimarul mun. Chișinău va reveni la atribuțiile sale de serviciu, respectiv, pentru a asigura interimatul funcției de primar, atât timp cât Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, avocatul a precizat că „Dl Grozavu este obligat să iasă la serviciu. Mâine o să fie la serviciu”. 

Articolul 34 din Legea cu privire la administrația publică locală prevede că „în cazul încetării înainte de termen a mandatului, a suspendării din funcţie sau a imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar. Totuși,  „dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului”, se menționează în lege. Respectiv, după revenirea la serviciu, Nistor Grozavu urmează să asigure interimatul fotoliului lui Dorin Chirtoacă, care este cercetat penal în arest la domiciliu.

După circa patru ore de percheziții în biroul său, la 25 mai, ofițerii CNA l-au reținut în dosarul parcărilor cu plată și pe primarul general al mun. Chișinău.  A doua zi, la 26 mai, Dorin Chirtoacă a fost în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), Valeriu Didenco şi doi consilieri, Oleg Onișenco și Ghenadie Dumanschi, au fost și ei reţinuţi de CNA şi procurori la 25 mai. Aceştia sunt vizaţi în dosare de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, precizează Centrul Național Anticorupție (CNA).

Vicepimarul Nistor Grozavu, învinuit de exces de putere și depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, în dosarul parcărilor cu plată din capitală, a fost plasat la 27 aprilie în arest la domiciliu pentru 30 de zile este faptul că acesta „a colaborat cu organul de urmărire penală şi a făcut declaraţii care aduc informaţii importante pentru anchetă în ceea ce priveşte modul în care era organizată schema şi beneficiarii acesteia”.

La 25 aprilie, ofițerii CNA au reținut șapte persoane în dosarul parcărilor cu plată în capitală. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco,  administratorii a trei companii de parking, numele cărora nu au fost făcute publice de către instituțiile de drept. În acte, cei trei administratori ai firmelor de parking sunt Serghei Islentiev, administratorul la PLS „Parcare”, Alexei Curti, administratorul firmei „Sizif-L” și Olga Andriuța, reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), administratoare la firmele „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL.

Reținut este şi milionarul moldovean Alexandru Pincevschi care deține un adevărat imperiu cu afaceri în domeniul importului și comercializării de automobile, hotelier, imobiliar, al turismului sau industriei alimentare și care este suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare.lor cu plată mai au patru persoane, acestea sunt însă cercetate penal în stare de libertate.

Ziarul de Gardă a scris încă la începutul lunii aprilie că Nistor Grovazu, viceprimarul mun. Chișinău, a semnat contractul de parteneriat public-privat pentru implementarea sistemului de parcări cu plată în capitală, fără ca acesta să fie aprobat, mai întâi, de Consiliul Municipal Chișinău, așa cum prevedea o decizie a Consiliului aprobată anterior, la acest subiect. Între timp, pe rolul instanțelor de judecată din R. Moldova sunt deja două litigii cu implicarea companiei care ar urma să perceapă peste o sută de lei pentru o zi de parcare pe străzile din Chișinău. Totodată, firmele din Cipru și Malta, care figurează în calitate de fondatori ai companiei, provoacă mai multe semne de întrebare vis-a-vis de integritatea acestui proiect.

Citiți și:

CNA: Cum a fost fraudată licitația privind parcările cu plată din Chișinău

Legătura între „PLS Parcare” SRL și Alexandru Pincevschi, proprietarul Elita 5, vizat în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău

Încă un reținut. Cine este fostul consilier municipal reținut în dosarul parcărilor și ce spunea acesta despre licitație acum 3 săptămâni

Fostul coleg de clasă al lui Dorin Chirtoacă, reținut de CNA! Ce avere are în declarații

Ultima oră: Decizia luată de Primăria mun. Chișinău privind proiectul parcărilor cu plată

Ultima oră: Percheziții CNA la viceprimarul Nistor Grozavu în dosarul parcărilor cu plată

Ce spune Grozavu în timp ce iese din casă însoțit de ofițerii CNA

Ce avere și interese are viceprimarul Nistor Grozavu

Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală

Foto antet: privesc.eu