Descinderi CNA la Bălți: Regia Apă-Canal ar fi prejudiciat statul cu 20 de milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 20,000,000 de lei au fost delapidaţi de la Regia Apă-Canal Bălţi, iar ulterior aceştia ar fi fost spălaţi pentru a le oferi o provenienţă legală. Cifra se conţine într-un raport preliminar al Inspecţiei financiare care a constatat că, în perioada 2013-2016, întreprinderea a fost prejudiciată cu aproximativ 20,000,000 de lei în urma unor tranzacţii frauduloase. Pe acest caz au fost iniţiate două cauze penale pentru delapidare şi spălare de bani.

Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 01.01.2013-26.12.2016, gestionarii Întreprinderii Municipale „Regia Apă-Canal Bălţi”, folosind situaţia de serviciu, ar fi contractat achiziţii de servicii şi bunuri cu zeci de persoane fizice şi juridice. În urma acestor contracte, companiile urmau să presteze întreprinderii servicii specializate şi bunuri, care, în realitate, nu au mai fost livrate. Astfel, întreprinderii municipale i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari, în sumă de circa 20,000,000 de lei.

În aceeaşi perioadă, gestionarii agenţilor economici şi persoanele fizice, contractate de Apă Canal Bălţi, în coparticipare cu factorii de decizie ai întreprinderii, ar fi comis spălare de bani prin implementarea unei scheme de deghizare a originii ilicite a mijloacelor băneşti, legalizându-i prin tranzacţii şi procurări de servicii fictive. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că infracţiunile date sunt comise în aceleaşi circumstanţe şi de aceleaşi persoane, iar din acest motiv ambele cauze au fost conexate.

Pentru acumularea probatoriului, astăzi, Direcţia generală teritorială Nord a CNA şi procurorii anticorupţie au operat percheziţii la 30 de agenţi economici şi 17 persoane fizice în nordul şi centrul ţării. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate înscrisuri de ciornă, purtătoare de informaţii şi aproximativ 400,000 de ei.
Anchetatorii urmează să examineze probele şi să decidă asupra tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. Investigaţiile continuă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...