Dodon către „președintele democraților” și Occident, pe fundalul scandalului diplomatic: „Sovsem strah poteryali?!”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) unde cere un raport din partea directorului Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, și a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, privind solicitarea de expulzare a cinci diplomați ruși din Republica Moldova. Ședința CSS va avea loc imediat după întoarcerea șefului statului de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde zboară mâine, cel mai probabil marți. La fel, Igor Dodon a menționat că această situație i-ar fi convenabilă PD-ului, pe de o parte, și Occidentului, de cealaltă, dar și a amenințat cu proteste masive în caz de necesitate.

„Am decis pentru revenirea de la Sankt Petersburg, convocarea Consiliului Superior de Securitate, unde cer în mod categoric raport din partea Serviciului de Informații și Securitate, directorului SIS, și ministrului de Externe. Prin acțiunile lor, acești doi reprezentanți ai guvernării, au pus în pericol securitatea națională a Republicii Moldova. Ar fi logic să-și dea demisia. Și, mai devreme sau mai târziu, domnule director și domnule ministru, o să aveți urmărire penală pentru ceea ce faceți. Se schimbă lucrurile. Nimeni nu este veșnic”, a avertizat șeful statului în cadrul unui briefing de presă.

„În 25 de ani de independență a Republicii Moldova am avut situații diferite, război pe Nistru, probleme în Găgăuzia, embargouri, crize politice, dar niciodată în 25 de ani nimeni nu și-a permis să ia așa decizii. Și aceste decizii se iau pe fundalul îmbunătățirii relațiilor economice, strategice, cu Federația Rusă: creșterea exporturilor cu 42% în primul trimestru; pe unele poziții, vinurile – creșterea exporturilor de 5 ori; fructele, merele – de 7 ori creștere”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, acest lucru este convenabil celor de la guvernare – Partidului Democrat și președintelui acestui partid (n.r. fără a pronunța numele lui Vlad Plahotniuc), pe de o parte, și Occidentului, de cealaltă, ambii având interesele lor. „Problema PD-ului este aceea că crește ratingul președintelui, încrederea în instituția Prezidențială de zeci de ori a crescut, iar democrații scad. Ce trebuie să facă în cazul ăsta?! Trebuie să meargă la provocări, la crearea de probleme, pentru ca să-l pună pe președinte într-o situație dificilă. Occidentul are în genere alte interese. Occidentul vrea NATO în Republica Moldova,vrea NATO pe Nistru și aici obstacolul numărul 1 este Dodon, pentru că eu nu voi admite niciodată ca Republica Moldova să devină membru NATO, dar lor le trebuie conflict, ca în Ucraina. Și aici interesul lor este comun, și obstacolul pentru ambii este președintele”, a mai spus Dodon.

Nu în ultimul rând, șeful statului a menționat că a aflat despre decizia cu diplomații de la ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, care a aflat de la Ministerul rus al Afacerilor Externe. „Adică, șeful statului, președintele Consiliului Suprem de Securitate, trebuie să afle de la cineva din afara țării despre deciziile pe care le luați voi?! „Sovsem strah poteryali?!” (trad. rus. „Ați pierdut frica definitiv?!”). Asta nu-i metaforă. Credeți că vă jucați dea țara în bumbi. Eu aștept raport și o să vedem săptămâna viitoare ce facem cu voi”, a conchis Igor Dodon, dând de înțeles că în caz de „necesitate” ar putea organiza acțiuni de protest.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...